A kötelező visszaváltási (DRS) rendszer mostantól éles

Ábrahám-Csengeri Anikó

Mi az a kötelező visszaváltási (DRS) rendszer?

A DRS (Deposit Return System) a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere, amely Magyarországon 2024. január 1-jén került bevezetésre, és a 450/2023. (X. 4.) Korm. rendelet szabályozza.

A kötelező visszaváltási rendszer, a DRS fél évvel az első bevezetési időponthoz képest került élesítésre amiatt, hogy a piaci szereplők fel tudjanak készülni a szabályok betartására.

Milyen termékekre vonatkozik a DRS kötelező visszaváltási rendszer?

A szabályozás értelmében a kötelező visszaváltási rendszerbe az alábbi termékek tartoznak:

  • Műanyag, fém vagy üveg alapanyagú,
  • Palack vagy doboz formájú,
  • 1 decilitertől 3 literig terjedő űrtartalmú,
  • Fogyasztói csomagolású italtermékek.

Ezeken a fő paramétereken kívül vannak még egyéb szempontok és tényezők, amelyeket érdemes figyelembe venni a DRS rendszerbe sorolt termékek kapcsán.

Kivételek

  • Az egyik kivétel azokra a termékekre vonatkozik, amelyek tej és tejalapú italokat tartalmaznak a fent említett csomagolásban.
  • A másik kivétel mennyiségi korláthoz kötött: ha a fent említett csomagolású termékek forgalma egy évben nem éri el az 5.000 darabot, akkor nem terjed ki rájuk a DRS kötelezettség. Csak az 5.000 darabot meghaladó mennyiség esetén válik egy termék DRS kötelezetté.
  • Emellett a szabályozás nem vonatkozik azokra a speciális formájú és méretű üvegekre, amelyeket automatával nem lehet visszaváltani.

Önkéntes visszaváltási kategória?

A szabályozás lehetőséget biztosít az önkéntes visszaváltási díjas termékek forgalmazására, aminek értelmében egy termék gyártója dönthet úgy, hogy a nem kötelező visszaváltású csomagolására is alkalmazza a rendszert, amennyiben teljesíti a megfelelő feltételeket.

Az egyszer használatos és újrahasználható termékek is DRS kötelezettek

A szabályozás az egyszer használatos (pl. fémpalack) és az újrahasználható (pl. üveg) italcsomagolásokra egyaránt vonatkozik. Az egyszer használatos termékek esetében a visszaváltási díj 50 Ft, míg az újrahasználható termékek esetében a díjat a gyártó határozza meg.

A kötelező visszaváltást a terméken fel kell tüntetni

A rendszer szerint a termék külső megjelenéséből is egyértelműnek kell lennie, hogy a fogyasztó kötelező visszaváltási rendszerben érintett terméket vásárol. Az ilyen termékeken kötelező elhelyezni az erre a célra rendszeresített jelölést.

Hogy sikerül a bevezetés? Mivel találkozhatnak a vásárlók?

Tegnapig, azaz 2024. június 30-ig a kötelező visszaváltási díjas termékek a régi szabályok szerint is forgalomba hozhatók voltak, mától azonban már csak a DRS rendszerbe tartozó termékek kerülhetnek a boltokba. 

A fokozatos bevezetés célja az volt, hogy a gyártók és kereskedők elegendő felkészülési időt kapjanak arra, hogy az italcsomagolásokon elhelyezzék a jogszabály által meghatározott visszaváltási szimbólumot, elvégezzék a termékek regisztrációját a MOHU-nál, és felkészítsék számviteli nyilvántartásukat és számlázási rendszerüket az olyan értékesítésre, amelyben már felszámításra kerül az 50 forintos visszaváltási díj.

A fokozatosság természetesen azt is jelenti, hogy egy ideig egyszerre lesznek jelen a kereskedelemben visszaváltható és nem visszaváltható termékek.

Gyártói – forgalmazói oldalról fontos

  • 2024. július 1-jétől csak DRS rendszernek megfelelő csomagolású termékeket lehet forgalomba hozni. A jogszabály ezzel az időponttal határozta meg, hogy a gyártók és a terméket külföldről behozó, gyártónak minősülő kereskedők csak visszaváltásra kötelezett termékeket hozhatnak forgalomba. Az értékelés során figyelembe lehet venni, hogy mennyire sikerült felkészülniük erre a változásra.
  • Kezelési mód a nem DRS szerinti termékekre, amelyek még készleten vannak: mivel jelentős készletek maradnak és maradhatnak a kereskedőknél július 1-jéig, amelyeket még a régi szabályok szerint lehet forgalomba hozni, hosszú ideig láthatunk majd olyan italtermékeket a kiskereskedelemben, amelyeket nem lehet visszaváltani a boltokba, hanem a megszokott módon a kukába kell dobni.

  • Az első forgalomba hozatal tisztázása: különösen fontos, hogy az érintett gazdálkodók megértsék, mit jelent a DRS szabályozás szerint az első forgalomba hozatal fogalma, illetve annak egyező pillanata. 2024. július 1-jén ugyanis lezárul a lehetőség a DRS hatálya alá tartozó termékek visszaváltási díj nélküli forgalomba hozatalára.

Mire figyeljen a fogyasztó?

Hogyan történik a DRS termékek visszaváltása?

A DRS rendszerébe tartozó termékeket vagy az üzletekben elhelyezett automaták segítségével, vagy a visszaváltási pontként működő üzletekben lehet majd visszaváltani. Fontos, hogy csak sérülésmentes termékeket lehet visszaváltani!

Feltűnő szimbólum és 50 forintos DRS díj palackonként

Fogyasztóinknak körültekintően kell eljárniuk az italtermék vásárlásakor, mivel fontos figyelni arra, hogy visszaváltásra kötelezett terméket választanak-e a polcról. A visszaváltásra kötelezett termékek esetében, függetlenül az űrtartalomtól, 50 forinttal többet kell fizetni a termékért. Egy másik fontos változás, hogy a visszaváltható termékeket egy speciális szimbólummal látják el.

Hol lehet visszaváltani a kötelező visszaváltási rendszerben érintett termékeket?

A forgalmazónak kötelessége a visszavitt csomagolást visszavenni nyitvatartási időben. A 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek kötelező automatát üzemeltetniük. Az ezer főnél nagyobb lakosságú településeken kötelező visszaváltási pontokat kialakítani. Azok a kiskereskedelmi egységek, amelyek automatát üzemeltetnek, megállapodást kötöttek a MOHU-val, amely koordinálja a visszaváltási folyamatot.

Várunk irodáinkban sok szeretettel akár ezzel, akár más témákkal kapcsolatban!
Mit mondanak rólunk az ügyfeleink? (rövid videó):

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2024-es áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. novembertől változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 15 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 22 000 Ft-tól/hó
Őstermelő (nem főállású): 10 000 Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 30 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 40 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft-tól/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 500 Ft/fő, alkalmi 3 500 Ft/fő

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2023-as évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Fodor Vanessza

Adminisztrátor

Móricz Judit

Adminisztrátor

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue