SZJA 2024:
Minden egy helyen a 2024-es SZJA bevallásról

Ábrahám-Csengeri Anikó

A személyi jövedelemadó (rövidítve SZJA) minden magánszemélyt érintő adónem. 2024-ben van néhány változás az előző évihez képest, ezért javasoljuk, hogy tanulmányozd át ezt a tájékoztatást, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés a bevallási határidő után.

Az SZJA az az adó, amelyet minden magánszemélynek évente kell bevallania és befizetnie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). 2024-ben az adó mértéke maradt 15%. Alapvető szabály szerint minden magánszemély jövedelme adóköteles, az ettől eltérő esetek a törvényben rögzítve vannak.

Az SZJA-t minden évben egyszer kell bevallani, általában a naptári év követő év május 20-ig, bár idén a határidő a pünkösdi hétfő miatt május 21-e.

A bevallás menete eSZJA felületen

Az SZJA adóbevallás tervezeteket, melyeket a NAV a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján állít össze, 2024. március 15-e után teszi közzé a NAV az erre létrejött eSzja felületen.

Ezen a felületen 3 lehetőséged van:

 • elfogadhatod,
 • módosíthatod vagy
 • kiegészítheted a bevallás tervezetedet

Az eSZJA portálon a „Belépés”-re kattintva a rendszer az „AZONOSÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSOK” oldalára irányít át, ahol megfelelő azonosítás (előzetes regisztráció szükséges) után tudsz belépni. Belépés után tudod az SZJA tervezetedet átnézni, módosítani, kiegészíteni vagy jóváhagyni, valamint itt tudsz még az 1+1 százalék felajánlásáról is nyilatkozni.

Hogyan tudod elektronikus hozzáférés nélkül bevallani az SZJA-t?

A magánszemélyek 2024. március 18-ig kérhetik, hogy a NAV papíralapon küldje meg az adóbevallási tervezetet.

Ha nem rendelkezel KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu-regisztráció, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító vagy arcképes azonosítás), március 18-áig több lehetőség közül választhatsz, hogy megkapd postán a tervezeted:

 • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn),
 • a NAV honlapján elérhető webűrlapon,
 • levélben,
 • formanyomtatványon (BEVTERVK),
 • telefonon, a 1819-es hívószámon.

Sokan a március 18-ai határidő után fognak ügyfélkaput nyitni, így az adóbevallási tervezetük a NAV honlapján elérhető eSZJA-portálon nekik is megtekinthető, és szükség esetén módosítható lesz. A mai világban sokat egyszerűsíthetünk az életünkön az ügyfélkapu regisztrációval, mi ezt javasoljuk mindenkinek.

Kiknek kell benyújtaniuk SZJA bevallást?

 • Magánszemélyeknek, akiknek jövedelme származott munkabérből, megbízási jogviszonyból, egyszerűsített foglalkoztatásból, egyéb jövedelemszerző tevékenységből, önálló és elkülönülten adózó jövedelemből, tökejövedelemből, ingó- vagy ingatlanértékesítésből, vagy ingó / ingatlan bérbeadásból.
 • Adószámos magánszemélyeknek, akiknek önálló tevékenységből származó jövedelmei keletkeztek (tételes költségelszámolással vagy 10% költséghányad szerinti adózásban).
 • Egyéni vállalkozó magánszemélyeknek, akiknek önálló tevékenységből származó jövedelmei keletkeztek (tételes költségelszámolással vagy átalányadózásban).
 • Kisadózó egyéni vállalkozó (KATA) és egyszerűsített vállalkozói adó alá tartozó egyéni vállalkozó (EVA) magánszemélyeknek, akiknek, ha nem a teljes adóévben voltak KATA / EVA szerint adózó / kisadózó vállalkozók, vagy az egyéni vállalkozásuk mellett más bér, bérjellegű vagy egyéb önállóan adózó jövedelmük is keletkezett, akkor azokról a jövedelmeikről is SZJA bevallást kell benyújtaniuk.
 • Mezőgazdasági őstermelőknek, kistermelőknek, családi gazdálkodóknak, akiknek önálló tevékenységből származó jövedelmei keletkeztek (10% költséghányaddal, tételes költségelszámolással vagy az átalányadózás szabályai szerint).

Mit csinálj az SZJA-tervezeteddel?

A NAV elkészítette a bevallás tervezetedet, amit már csak jóvá kell hagynod vagy módosítanod, esetleg kiegészítened.

Amennyiben magánszemélyként nem jelzel vissza a NAV-nak a bevallási határidőig, akkor sincs semmi gond, automatikusan elfogadottnak tekintik az SZJA-bevallásodat.

A NAV a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozóknak és a mezőgazdasági őstermelőknek is elkészíti a bevallási tervezetüket, nekik azonban mindenképpen ki kell egészíteniük a tervezetet.

Mikor kell mindenképpen kiegészítened az előkészített SZJA bevallásodat?

 • Akik tavaly önkéntes pénztárba, NYESZ-számlára és/vagy nyugdíjbiztosításra fizettek be összegeket, az SZJA-bevallásban rendelkezniük kell a 20 százalékos adóvisszatérítésről.
 • Az őstermelőknek, az áfát fizető magánszemélyeknek és a nem kisadózó egyéni vállalkozóknak is ki kell egészíteniük az SZJA-tervezetüket. Ugyanez vonatkozik az ingatlant-bérbeadókra és a külföldről jövedelemmel rendelkezőkre is.
 • Ha a magánszemély külföldről származó osztalék- és tőkejövedelmekkel is rendelkezik, kiemelten fontos figyelemmel lenni az egyes jövedelmek minősítésére. A szükséges dokumentumok megszerzése mellett kihívást jelenthet az egyes jövedelmek kategorizálása – hogy melyik minősül kamatnak, osztaléknak, árfolyamnyereségnek, vagy ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek. A helytelen besorolás hatással lehet a veszteség elhatárolására, vagy akár a szociális hozzájárulási adó kötelezettségére is, ezért fontos az ide vonatkozó szabályok alapos tanulmányozása, sőt szükség esetén adótanácsadó bevonása is ajánlott. Kiemelten fontos ebben a bevallási időszakban a külföldi kamatjövedelmek utáni 13 százalékos szociális hozzájárulási adó kiszámítása, mely csak a 2023. július 1-jét követően kötött ügyletekből realizált jövedelmek után terheli a magánszemélyt, kivéve, ha a hozamot jövedelemként nem kell figyelembe venni, például a magyar állampapír kamatánál.
 • Amennyiben a magánszemély nem érvényesítette év közben a családi adókedvezményt vagy más kedvezményt, illetve ha érvényesített valamilyen kedvezményt, de annak összege változott, akkor is ajánlott újra részletesen áttekinteni a bevallást.
 • Annak a 25 év alatti fiatalnak, aki évközben több foglalkoztatótól kapott jövedelmet, és óvatosságból kérte az SZJA-mentességi kedvezmény mellőzését, az SZJA-törvény módosítása révén az adóhatóság automatikusan érvényesíti a kedvezményét a bevallásban, azonban annak összegét csak akkor fizeti ki, ha a magánszemély külön kéri az adóbevallásában. Ellenkező esetben a túlfizetés az adófolyószámlán marad, és a visszaigényelni csak külön nyomtatvány kitöltésével lehetséges a továbbiakban.

Milyen helyzetekben kaphatsz adójóváírást?

Az adóhatóság által előkészített tervezet rendszerint tartalmazza az esetleges adóvisszatérítés tételes megnevezését, valamint annak konkrét összegét.

Ha tavaly önkéntes pénztárba, nyugdíjbiztosításra vagy NYESZ-számlára fizettél be. Szintén gyakori az adójóváírás lehetősége a családi adókedvezmény és az első házasok adókedvezménye miatt.

Ha van visszaigényelhető adód, akkor a jóváhagyás és beküldés után harminc napon belül hozzájuthatsz a visszatérített pénzösszeghez. 

Az 1+1 százalékos felajánlás

Ez egy felajánlási lehetőség, amivel szabadon élhetsz. Szabadon dönthetsz fizetendő adód 1+1 százalékáról, hogy kinek küldöd el az előzetesen regisztrált szervezetek közül. (az összevont adóalap utáni, a kedvezmények levonása után fennmaradó befizetett adó mennyiség 1+1%-a)

Az 1+1%-kal két számodra lényeges ügyet is támogathatsz. Az 1%-os felajánlásra jogosult civil kedvezményezettek listáját ide kattintva, az 1+1%-os felajánlásra jogosult kiemelt költségvetési előirányzat és vallási szervezeteket pedig az alábbi linken találod meg.

A 1+1 százalékáról szóló rendelkező nyilatkozatot tetszés szerint a bevallás részeként, vagy akár külön is intézheted május 21-ig.

További információk a https://www.nav.gov.hu/szja oldalon találhatók.

Hogyan tudod le- és kitölteni a nyilatkozatokat?

A nyilatkozatokat a NAV honlapjáról tudod letölteni. A nyilatkozatok típusa és kitöltése függ attól, hogy milyen kedvezményt szeretnél igénybe venni. A nyilatkozatok kitöltéséhez segítséget kaphatsz a NAV honlapján található útmutatókból, illetve videókból. Ha bizonytalan vagy, akkor fordulj a NAV ügyfélszolgálathoz vagy hozzánk és szívesen segítünk.

Ha elmulasztottál rendelkezni 2024. május 22-ig az 1+1 százalékról, akkor utólag benyújthatod a nyilatkozatod?

A nyilatkozat határidőn túli benyújtása jogvesztő hatályú, azaz érvénytelennek minősül és késedelmedet igazolási kérelemmel sem mentheted ki.

Várunk irodáinkban sok szeretettel akár ezzel, akár más témákkal kapcsolatban!
Mit mondanak rólunk az ügyfeleink? (rövid videó):

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2024-es áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. novembertől változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 15 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 22 000 Ft-tól/hó
Őstermelő (nem főállású): 10 000 Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 30 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 40 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft-tól/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 500 Ft/fő, alkalmi 3 500 Ft/fő

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2023-as évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Fodor Vanessza

Adminisztrátor

Móricz Judit

Adminisztrátor

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue