Munkavállaló képzése szocho-val és adókedvezménnyel

Ábrahám-Csengeri Anikó

A szakképzési törvény 2023. július 1-jétől tovább egyszerűsítette a saját munkavállaló képzésének szabályait, szociális hozzájárulási adó és adókedvezmények nyújtásával, munkajogi és adminisztratív könnyítésekkel támogatva azokat a foglalkoztatókat, akik duális képzőhelyként regisztrálnak.

A jelenlegi gazdasági és munkaerőpiaci környezetben különleges jelentősége van a munkavállalók megtartásának és új munkaerő bevonzásának. A munkavállalók motivációjának további növekedését pedig elérhetjük, ha a munkáltatók befektetnek a munkavállalók továbbképzésébe. 

Az állam felismerve ennek gazdasági fontosságát, módosította a vonatkozó szakképzési és adójogi előírásokat. Az adórendszeren keresztül (beleértve a szociális hozzájárulási adót és más adókedvezményeket) széleskörűen támogatja a saját munkavállalók képzését.

Az adókedvezmények a nagyobb foglalkoztatók számára teszik vonzóbbá a képzéseket, ugyanakkor a kisebb létszámú munkáltatók (akár már 15-30 fős vállalkozások) is kihasználhatják az adókedvezményeket a képzéseikhez.

2023. július 1-től így változott meg a szakképzési törvény és a munkavállalók képzésének szabályai

A saját munkavállalók szakirányú oktatása a képzésben résztvevő munkáltatónál is elvégezhető, feltéve, hogy a munkáltató tevékenysége összefügg az adott szakma ágazatával.

A munkáltatónak két választási lehetősége van:

1. Regisztrál duális képzőhelyként, és külön szakképzési munkaszerződést köt a már meglévő munkaszerződés mellett a munkavállalóival, ezzel jogosult lesz az adókedvezményre.

2. A képzésben részt vevő munkavállaló módosítja meglévő munkaszerződését, de ez nem minősül szakképzési munkaszerződésnek, így nem jár hozzá adókedvezmény.

A duális képzőhelyek és a hozzájuk kapcsolódó kedvezmények

Duális képzőhely esetén a munkáltató és a munkavállaló kiegészítően a meglévő munkaszerződés mellé külön szakképzési munkaszerződést köt. Ehhez azonban szükséges, hogy a munkáltató vállalat duális képzőhelyként legyen regisztrálva.

A szociális hozzájárulási adó és egyéb adókedvezmények igénybevételéhez érdemes külön szakképzési munkaszerződést létrehozni. Ennek kiemelt előnye az adminisztratív könnyebbség, mivel ilyenkor nem szükséges a munkabért arányosítani és felosztani. A munkaviszonyt és a képzési jogviszonyt két elkülönült szerződés szabályozza.

Munkajogi szempontból is pozitív változások történtek, mivel mostantól a képzésben részt vevők számára egyszerűbben rendelhető el rendkívüli munkavégzés. Emellett a munkaidőkeret tartalmát illető szabályozás is megváltozott, ami lehetővé teszi azoknak a dolgozóknak is a bevonását a duális képzésbe, akiknek korábban erre nem volt lehetőségük.

A korábbi szabályozással ellentétesen, most már egységes és világosak az igénybe vehető adókedvezmények feltételei, amelyek az összes adónemre vonatkoznak, az alábbiak szerint:

1. A feleknek a meglévő munkaszerződés mellett szakképzési munkaszerződést is kell kötniük.
2. A munkáltatónak duális képzőhelyként kell regisztráltatnia magát.

Képzés szocho mentességgel vagy szocho kedvezménnyel és egyéb adókedvezményekkel

Azok a vállalatok, amelyek a meglévő munkaszerződés mellett szakképzési munkaszerződést is kötnek a munkavállalóikkal és duális képzőhelyként regisztrálják magukat, számottevő könnyítéseket érhetnek el a munkavállalóik szakképzésével kapcsolatban, ideértve a szocho adómentességet és kedvezményeket is.

1. Szocho mentesség: A szakképzési munkaszerződésben rögzített bér mentesül a szociális hozzájárulási adó (szocho) fizetési kötelezettség alól (havi 168.000 Ft-ig).

2. Szocho kedvezmény: Emellett lehetőség van a szociális hozzájárulási adó (szocho) kedvezmény igénybevételére is.

Hogyan kalkulálható a szocho kedvezmény?

A munkáltató vállalat csökkentheti a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségét annak függvényében, hány felnőttképzési jogviszonyban álló személy vesz részt a képzésben, mennyi az oktatási költség, valamint az oktatásra fordított idő.

Egy további szociális hozzájárulási adó kedvezmény az, hogy a bruttó szocho kötelezettség csökkenthető a legalább hathónapos időtartamú szakképzési munkaszerződés esetén, az igénybe vett adókedvezmény 20%-ával, amennyiben a képzésben részt vevő munkavállaló sikeres szakmai vizsgát tett.

3. Kisadózó vállalkozások esetében, habár az adóalany mentesül a szociális hozzájárulási adó bevallása és megfizetése alól, mégis jogosultak a szocho adókedvezmény igénylésére.

4. A szakképzési munkaszerződésben szereplő bér a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége alól mentesül (havi 168 000 Ft-ig).

5. A társasági adó törvény lehetőséget teremt az adózás előtti eredmény csökkentésére is. A szakképzési munkaszerződés keretében duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatásban részt vevő tanulók száma és a képzésben ténylegesen eltöltött idő alapján havonta érvényesíthető kedvezmény. Az adókedvezmény összege legfeljebb az adóév első napján érvényes minimálbér 24 százaléka lehet.

6. Az egyéni vállalkozó csökkentheti vállalkozói bevételét a szakképzési munkaszerződés alapján, ha duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatásban vesz részt. Az adókedvezmény összege ilyen esetben is legfeljebb az adóév első napján érvényes minimálbér 24 százaléka lehet minden megkezdett hónap után.

Munkavállaló képzése kedvezmények nélkül

A saját munkavállaló képzésének másik lehetősége az, hogy a képzésben részt vevő személy meglévő munkaszerződését úgy módosítják, hogy az nem minősül szakképzési munkaszerződésnek, így az adókedvezmények sem vehetőek igénybe. Ugyanakkor ebben az esetben a foglalkoztatónak sem szükséges duális képzőhelyként regisztrálnia.

Ebben az esetben továbbra is érvényes marad az a szabály, amely 2023. június 30-ig volt hatályban, hogy a módosított munkaszerződésben kötelező megállapítani a munkaköri feladatok és a szakképzési részvételre fordítandó munkaidő arányát, valamint ehhez kapcsolódóan a képzésben részt vevő személy által igénybe vehető munkabért és szabadságot.

Tehát a munkavállaló munkaszerződését úgy kell módosítani, hogy a szakképzési munkaszerződés tartalmi elemei is benne szerepeljenek.

Várunk irodáinkban sok szeretettel akár ezzel, akár más témákkal kapcsolatban!
Mit mondanak rólunk az ügyfeleink? (rövid videó):

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2023-as áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. novembertől változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 15 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 22 000 Ft-tól/hó
Őstermelő (nem főállású): 10 000 Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 30 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 40 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft-tól/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 500 Ft/fő, alkalmi 3 500 Ft/fő

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2023-as évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Fodor Vanessza

Adminisztrátor

Móricz Judit

Adminisztrátor

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue