Ideje visszafizetni a tartozásaidat a NAV felé! Brutál magas lett a késedelmi pótlék.

Ábrahám-Csengeri Anikó

Keddi ülésén 125 bázisponttal 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa – adta közre az MNB. A döntés meghaladta az elemzői, 100 bázispontos szigorítási várakozásokat. Utoljára 2000 január 20-án volt ugyanilyen magas az alapkamat, illetve 2003. novemberben közelítette meg ezt a szintet, amikor is 12,5 százalék volt.

13% a jegybanki alapkamat

Az, hogy a jegybanki alapkamat 13%-on áll, nemcsak a hagyományos finanszírozást, hanem az állam felé nyilvántartott tartozásokat is jelentősen megdrágította. Az év közepéig az alacsony jegybanki alapkamat nyújtotta kedvező kamat- és pótlékkörnyezet miatt sokan halasztották el az állam felé a tartozásaik törlesztését, inkább a magasabb kamatú tartozásaikat fizették. Azonban az állam felé most már érdemes mihamarabb rendezni az adósságot!

A 13%-os jegybanki alapkamat milyen hatással van a késedelmi pótlékra?

A NAV késedelmi pótlékok számításának módja: a törvényi rendelkezések szerint a késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a hátralék fennállásának napján érvényes jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékének 365-öd része. 

Azaz szerda óta a késedelmi pótlék mértéke 18%. Ezt a mértéket azonban az Art. 274/A. § (3) bekezdése szerint a 2019. január 1-jét követően esedékessé vált kötelezettségekre kell alkalmazni.

A 2019. január 1-jét megelőzően keletkezett tartozások után, a korábbi szabályok szerinti, a hátralék fennállásának napján érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része mértékű napi pótlékot kell megállapítani, azaz ezekre a tartozásokra szerdától a késedelmi pótlék mértéke 26%.

Számítási példa

Amennyiben van egy 2019. január 1-e után keletkezett egymillió forint tartozásod, az mostantól napi ~500Ft, havi ~15 000Ft késedelmi pótlékot jelent a számodra, mint plusz költség.

Amennyiben ugyanez az egymillió forint tartozásod 2019. január 1-ét megelőzően keletkezett, akkor már napi ~710Ft, havi ~22 000Ft késedelmi pótlékot írnak hozzá a tartozásaidhoz, mint késedelmi pótlék. A pótlékra a NAV nem számol további kamatot.

Ezért, ha van tartozásod, amit még eddig nem rendeztél, akkor ha megteheted, akkor fizesd vissza. Ha nem tudod egy összegben rendezni, akkor találj ki egy jó stratégiát a tartozás a visszafizetésére, amibe a közben képződő pótlékokat is kalkuláld bele. Várhatóan 2022-ben a kamatszint sajnos jelentősen nem fog mérséklődni.

A számításokhoz használd a NAV kalkulátorait:

Késedelmi pótlék: https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/kalkulatorok/potlekszamitas/kesedelmi-potlek-szamitas

Késedelmi kamat: https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/kalkulatorok/kesedelmi_kamat_szamitasa

Mindez hogyan érinti az önellenőrzési pótlékot?

Az önellenőrzési pótlékot adónként, illetve költségvetési támogatásonként a bevallott és a helyesbített adó, illetve költségvetési támogatás összegének különbözete után kell megfizetni.

Az önellenőrzési pótlék megállapítása önadózással, hatósági aktus nélkül történik. Az önellenőrzési pótlékot a bevallás benyújtására előírt határidő leteltét követő első naptól az önellenőrzés benyújtásáig kell megfizetni.

Az önellenőrzési pótlék naptári naponként a jegybanki alapkamat 365-öd része, ugyanazon bevallásnak ismételt önellenőrzése esetén naptári naponként a jegybanki alapkamat 365-öd részének másfélszerese. Ha az önellenőrzés pótlólagos adófizetési kötelezettséget nem eredményezett, mert az adózó adóját az eredeti esedékességkor vagy korábbi önellenőrzése során hiánytalanul megfizette, a fizetendő pótlék összegét az általános szabályok szerinti mértékkel kell meghatározni, de az 5 000 forintot, magánszemély esetében az 1 000 forintot meghaladó összeget nem kell bevallani és megfizetni.

Neked van a tartozásod? Számoljunk és dolgozzunk ki egy stratégiát közösen!

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2022-es áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. januártól változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 10 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 18 000 Ft + Áfa-tól /hó
Őstermelő (nem főállású): 6 000Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 15 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 25 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 000 Ft/fő, alkalmi 450 Ft/fő/bejelentés

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2022-es évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Radics-Varga Rita

Könyvelő
Számviteli szakügyintéző, Tb-bér ügyintéző

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Király Dóra

Számviteli ügyintéző
Államháztartási ügyintéző

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue