Újabb adó (13% szocho) a befektetéseken. Hogy kerüld ki?

Ábrahám-Csengeri Anikó

2023. július 1-től Magyarországon az SZJA (személyi jövedelemadó) köteles kamatjövedelmeik után – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelmet kivéve – kivezetésig szociális hozzájárulási adót (szocho) kell fizetniük. Ennek mértéke a cikk megírásának pillanatában 13%. Most összefoglaljuk, hogy melyik befektetésre vonatkozik és hogyan lehet elkerülni.

2023. július 1-én hatályba lép a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 205/2023. (V. 31.) Korm. rendelet, melynek értelmében az állampolgároknak a személyi jövedelemadó köteles kamatjövedelmeik után – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg szociális hozzájárulási adót kell fizetniük.

Miből vonják le a 13%-ot?

A kiterjesztett szocho a megtakarításokon elért kamatjövedelmekre terjed ki, hasonlóan a 15%-os kamatadóra. Tehát a befektetett pénzösszegek, megtakarítások tőkeösszege után tehát nem kell sem szocho-t, sem kamatadót fizetni, csak az azon realizált kamat vagy tőkenyereség után kell az adót fizetni. Kivételek persze vannak, ezeket be is mutatjuk ebben a bejegyzésben.

Melyik befektetéseket érinti a szocho fizetési kötelezettség?

A szocho-t a 2023. július 1-től lekötött betétekből, vásárolt értékpapírokból illetve egyéb – a rendelet hatálya alá eső – befektetésekből származó kamatjövedelem után kell megfizetni az alábbiak szerint:

 • Lekötött betét esetén a 2023. június 30-a után lekötött betét kamatára kell szochót fizetni. Így, a július 1. előtt lekötött betét esetében nem merül fel szocho-fizetési kötelezettség abban az esetben sem, ha a lekötési időszak egy része 2023. július 1. utánra esik.
 • Pénzforgalmi szolgáltatóval kötött szerződés alapján, a fizetési számla egyenlege esetén a 2023. június 30-át követő időszakra járó kamat után kell szochót fizetni.
 • Olyan értékpapírok esetében, amelyek hozama kamatjövedelemnek minősül (ide tartoznak jellemzően a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott kötvények, és számos befektetési jegy), továbbá amelynek az értékesítéséből, törlesztéséből származó jövedelem kamatjövedelemnek minősül (például nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott kötvények törlesztése, értékesítése, befektetési jegyek visszaváltása, tőzsdén kívüli értékesítése) az lesz mérvadó, hogy mikor szerezte a magánszemély az értékpapírt. Szocho-fizetési kötelezettség csak a 2023. június 30-át követően szerzett értékpapírok esetében merül fel. 2023. július 1-jét megelőzően szerzett értékpapírok esetében nem kell szochót fizetni, függetlenül attól, hogy mikor fizetnek az adott papír után hozamot, vagy mikor kerül a papír értékesítésre, törlesztésre.
 • A nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény, értékpapír esetén a 2023. június 30-át követően megszerzett kamatjövedelmet terheli szocho, a vagyoni érték szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után.
 • A kamatjövedelemnek minősülő biztosítói kifizetés abban az esetben szocho-köteles, ha a biztosítási szerződést 2023. június 30-át követően kötötték.
 • A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe befizetett összeg kamatjövedelemnek minősülő hozama esetén teljesített feltételes jogszerzési időtartamnak a 2023. június 30-át követő időszakkal arányos részére jutó jövedelem után kell a szochót fizetni.

Mibe fektessek, hogy ne kelljen kifizetnem a 13% extra adót a megtakarításaim hozamai után?

Általánosságban elmondható, hogy azok a megtakarítások és befektetések hozamait nem terheli az extra adó, ahol kamatadó fizetési kötelezettség sincsen. Ezeken kívül törvényi felmentést kaptak az ingatlanalapok befektetési jegyei és az állampapírok utáni hozamok. Ezek mellett az alábbi adómentes megtakarítások közül választhattok:

 • A TBSZ-en (Tartós Befektetési Számla) tartott megtakarítás 5 év után adómentesen felvehető.
 • A NYESZ-en (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) lévő megtakarítást akkor lehet adómentesen felvenni, ha 10 év eltelt a számlanyitás óta és nyugdíjba vonult a megtakarító. A megtakarító rokkantsága esetén 3 év után is felvehető adómentesen a megtakarítás.
 • Az ÖNYP (Önkéntes Nyugdíj Pénztár) esetében a hozam 10 év után adómentessé válik és onnantól 3 évente felvehető. A tőke továbbra is adóköteles a 21. évig, addig folyamatosan csökken az adóköteles rész.
 • A nyugdíjbiztosítás a 10. évtől válik teljesen adómentessé és ehhez nem feltétel a nyugdíjkorhatár elérése (ám ekkor vissza kell fizetni az adójóváírásokat 20 százalékos büntetőkamattal). Részleges adómentességet lehet elérni a hatodik évtől, ahogy a rendszeres díjas életbiztosításoknál.
 • A rendszeres díjas életbiztosítás a 10. évtől válik teljesen adómentessé. 6 év után és 10 év előtt az adó felét – tehát 7,5 százalék szja-t és 6,5 százalék szochót – kell csak megfizetni.
 • Az egyszeri díjas biztosítások az ötödik évtől adómentesek. 3 év után és 5 év előtt az adó 50%-át kell megfizetni.
Várunk irodáinkban sok szeretettel akár ezzel, akár más témákkal kapcsolatban!
Mit mondanak rólunk az ügyfeleink? (rövid videó):

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2023-as áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. novembertől változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 15 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 22 000 Ft-tól/hó
Őstermelő (nem főállású): 10 000 Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 30 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 40 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft-tól/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 500 Ft/fő, alkalmi 3 500 Ft/fő

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2023-as évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Király Dóra

Számviteli ügyintéző
Államháztartási ügyintéző

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Fodor Vanessza

Adminisztrátor

Móricz Judit

Adminisztrátor

Kocsis Bence

Adminisztrátor

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue