SZJA 2023: erre figyelj az adóbevallásnál!

Ábrahám-Csengeri Anikó

A személyi jövedelemadó (rövidítve SZJA) egy minden magánszemélyt érintő adónem. 2023-ban van 1-2 változás a 2022-es bevalláshoz képest, emiatt olvasd végig a bejegyzést, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés a bevallási határidő után.

Az SZJA a magánszemélyek jövedelmére kivetett adó, amit évente kell mindenkinek bevallani és befizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). 2023-ban a mértéke 15%. Alapszabály szerint a magánszemély minden jövedelme adóköteles. Ami ettől eltér, arról törvény rendelkezik.

Az SZJA-t mindenkinek egyszerre, jellemzően a naptári évet követő év május 20-ig kell bevallani, ám idén május 22-e a határidő.

A bevallás menete eSZJA felületen

Az SZJA adóbevallás tervezeteket, melyeket a NAV a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján állít össze, 2023. március 15-e után teszi közzé a NAV az erre létrejött eSzja felületen. Ezen a felületen 3 lehetőséged van: elfogadhatod, módosíthatod vagy kiegészítheted a bevallás tervezetedet

Az eSZJA portálon a „Belépés”-re kattintva a rendszer az „AZONOSÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSOK” oldalára irányít át, ahol megfelelő azonosítás után tudsz belépni. Belépés után tudod az SZJA tervezetedet átnézni, módosítani, kiegészíteni vagy jóváhagyni, valamint itt tudsz még az 1+1 százalék felajánlásáról is nyilatkozni.

A bevallás menete elektronikus hozzáférés nélkül

A magánszemélyek 2023. március 16-áig kérhetik, hogy a NAV papíralapon küldje meg az adóbevallási tervezetet.

Az igénylés alapján adóbevallási tervezeted tértivevényes küldeményként 2023. április 30-áig kapod meg postán. 2023. március 16. után az adóbevallási tervezet kizárólag személyesen a NAV ügyfélszolgálatain kérhető és vehető át 2023. május 22-ig.

Sokan a március 16-ai határidő után fognak ügyfélkaput nyitni, így az adóbevallási tervezetük a NAV honlapján elérhető eSZJA-portálon nekik is megtekinthető, és szükség esetén módosítható lesz. A mai világban sokat egyszerűsíthetünk az életünkön az ügyfélkapu regisztrációval, mi ezt javasoljuk mindenkinek.

Mit csinálj a NAV tervezettel?

A NAV elkészíti a bevallás tervezetedet, amit már csak jóvá kell hagynod vagy módosítanod, esetleg kiegészítened.

Amennyiben magánszemélyként nem jelzel vissza a NAV-nak a bevallási határidőig, akkor automatikusan elfogadottnak tekintik az SZJA-bevallásodat.

A NAV a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozóknak és a mezőgazdasági őstermelőknek is elkészíti a bevallási tervezetüket, nekik azonban mindenképpen ki kell egészíteniük a tervezetet.

Hogyan tudod le- és kitölteni a nyilatkozatokat?

A nyilatkozatokat a NAV honlapjáról tudod letölteni. A nyilatkozatok típusa és kitöltése függ attól, hogy milyen kedvezményt szeretnél igénybe venni. A nyilatkozatok kitöltéséhez segítséget kaphatsz a NAV honlapján található útmutatókból, illetve videókból. Ha bizonytalan vagy, akkor fordulj a NAV ügyfélszolgálathoz vagy hozzánk és szívesen segítünk.

Ha elmulasztottál rendelkezni 2023. május 22-ig az 1+1 százalékról, akkor utólag benyújthatod a nyilatkozatod?

A nyilatkozat határidőn túli benyújtása jogvesztő hatályú, azaz érvénytelennek minősül és késedelmedet igazolási kérelemmel sem mentheted ki.

Milyen kedvezményekre lehetsz jogosult?

Több lehetőséged is van az SZJA-dat akár jelentősen is csökkenteni, ezek tételesen:

 • családi adókedvezmény
 • első házasok kedvezménye
 • személyi kedvezmény
 • 25 év alatti fiatalok SZJA-kedvezménye
 • 25–30 év közötti, 30 éves korukig gyermeket vállaló nők kedvezménye
 • négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
A családi adókedvezmény

A családi kedvezmény az összevont adóalapot csökkenti, és mértéke attól függ, hogy magányszemélyként hány gyermek után vagy jogosult családi pótlékra, illetve hány olyan eltartott él a családban, akit a családi pótlék összegének meghatározása során figyelembe lehet venni.

A kedvezményezett eltartottak után érvényesíthető családi kedvezmény mértéke:

 • Egy gyerek után havonta 66 670 forint,
 • két gyerek után havonta 133 330 forint,
 • három vagy több gyerek után havonta 220 000 forint jár.

Ez az adóalap, ami azt jelenti, hogy ekkora tétel után nem kell megfizetned az SZJA-t.

Az így megspórolt SZJA:

 • egy gyerek után 10 ezer forint,
 • kettő után fejenként 20, azaz összesen 40 ezer forint,
 • három gyerek után pedig gyerekenként 33 ezer, összesen 99 ezer forint.
Első házasok kedvezménye

Igénybe vehetik, akik először kötnek házasságot, életkori megkötés nélkül. A házaspárnak havonta 33 335 forint után nem kell SZJA-t fizetnie, így havonta nettó 5000 forinttal több lesz a számlára érkezett fizetés.

Személyi kedvezmény

Azoknak jár, akik súlyos fogyatékossággal vagy betegséggel élnek. A kedvezmény összege jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összege, azaz 2022-ben havi 66 700 forint, 2023-ban 77 300 forint.

25 év alatti fiatalok szja-kedvezménye

Igénybe vehetik, akik még nem töltötték be a 25. életévüket és rendelkeznek legalább középfokú végzettséggel vagy szakképesítéssel. A kedvezmény összege havonta legfeljebb a minimálbérnek megfelelő összegig terjedhet ki.

25–30 év közötti, 30 éves korukig gyermeket vállaló nők kedvezménye

Azoknak jár, akik ebben a korcsoportban vállalnak legalább egy gyermeket és rendelkeznek legalább középfokú végzettséggel vagy szakképesítéssel. A havi kedvezmény összege legfeljebb kétszerese lehet a minimálbérnek.

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

A négy- vagy többgyermekes édesanyák életük végéig mentesülnek a kereső tevékenységből származó jövedelmük után fizetendő SZJA fizetése alól. A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár. 

Milyen sorrendben veheted igénybe a kedvezményeket?

Az SZJA-kedvezményeknek van egy sorrendje, amit be kell tartanod. Előfordulhat, hogy egyik vagy másik kedvezményt már nem tudod miből érvényesíteni.

A kedvezmények érvényesítésének sorrendje:

 1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
 2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
 3. 30 év alatti anyák kedvezménye
 4. Személyi kedvezmény
 5. Első házasok kedvezménye
 6. Családi kedvezmény
 7. Családi járulékkedvezmény

Az adó-visszatérítés

Az adó-visszatérítések az öngondoskodási célú megtakarításokkal függnek össze. A nyugdíjcélú öngondoskodási formák, illetve az önsegélyező és egészségpénztárak nem csökkentik az összevont adóalapot, tehát az SZJA-t mindenképpen be kell fizetned év közben, de a következő évben visszaigényelhető ennek egy része, amit aztán a megtakarítási számlán írnak jóvá automatikusan.

Öngondoskodással kapcsolatos megtakarítással évente összesen 280 ezer forintot tudsz visszaigényelni az SZJA-dból, ehhez a maximumösszeghez viszont több megtakarítási formát kell egyszerre használnod, például egy nyugdíjbiztosítást és egy önkéntes egészségpénztárt. Nagyságrendileg a befizetéseid 20 százalékát tudod visszaigényelni.

 • Nyugdíjbiztosítás (maximum 130 ezer adó-visszatérítés)
 • Önkéntes nyugdíjpénztár (maximum 150 ezer adó-visszatérítés)
 • Önsegélyező és egészségpénztár (maximum 150 ezer forint adó-visszatérítés)
 • Nyugdíj-előtakarékossági számla (maximum 100 ezer forint adó-visszatérítés)
Várunk irodáinkban sok szeretettel akár ezzel, akár más témákkal kapcsolatban!
Mit mondanak rólunk az ügyfeleink? (rövid videó):

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2023-as áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. novembertől változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 15 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 22 000 Ft-tól/hó
Őstermelő (nem főállású): 10 000 Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 30 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 40 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft-tól/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 500 Ft/fő, alkalmi 3 500 Ft/fő

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2023-as évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Király Dóra

Számviteli ügyintéző
Államháztartási ügyintéző

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Fodor Vanessza

Adminisztrátor

Móricz Judit

Adminisztrátor

Kocsis Bence

Adminisztrátor

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue