SZÉP-kártya 2023 legfrissebb szabályok – mi változik augusztus 1-én?

Ábrahám-Csengeri Anikó

2023. június 19-én megjelent a SZÉP kártyákat érintő változásokról a Kormányrendelet, amelyben újabb kedvező hírek érkeztek.

Plusz 200.000 forinttal nő a béren kívüli juttatásként SZÉP kártyákra utalható keretösszeg, valamint a SZÉP kártyákon lévő teljes keret hidegélelmiszer vásárlására is használható augusztus 1-től. 

SZÉP-kártyát érintő változások 2023. augusztus 1-től

2023. június 19-én megjelent a SZÉP-kártya felhasználásának veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról szóló 237/2023. (VI.19) kormányrendelete, amely növeli a kedvező feltételekkel adható SZÉP-kártya-támogatás mértékét, és kibővíti a kártyán lévő összeg felhasználási lehetőségét a hideg élelmiszerekkel.

  • 2023. augusztus 1-től béren kívüli juttatásnak, tehát kedvezményes adózású juttatásnak minősül az SZJA törvényben meghatározott éves rekreációs keretösszegen felül (450 000 Ft), attól függetlenül a SZÉP-kártya számlára utalt legfeljebb 200 ezer forint juttatás is. Az összeget nem kell arányosítani a 2023-as évre.
  • Amennyiben a munkavállalónak az adott időszakban több munkáltatója van, a 200 ezer forint támogatást minden munkáltatótól megkaphatja.
  • A munkáltató a maximum 200 ezer forint támogatást több részletben is utalhatja a munkavállaló SZÉP-kártya számlájára.
  • A maximum 200 ezer forint összegű juttatást nem kell a munkában töltött napokkal arányosítani, az teljes összegben járhat, akkor is, ha a munkavállaló munkaviszonya nem áll fenn a teljes adóévben.
  • Amennyiben a munkavállaló új munkaviszonyt létesít, akkor az új munkáltató is utalhat a SZÉP-kártyájára maximum 200 ezer forint összegben pluszjuttatást.
  • 2023. augusztus 1-től kereskedő által értékesített hideg élelmiszer vásárlására is felhasználható a SZÉP kártyán lévő teljes összeg, mostani szabályok szerint 2023. december 31-ig.

A közölt változások a mostani állás szerint 2023. december 31. napjáig lesznek érvényben.

A maximum 200 ezer forintos pluszjuttatást – a 450 ezer forintos rekreációs kerettől eltérően – a munkaviszonyban töltött idővel nem kell arányosítani, valamint a kibővült felhasználási lehetőség nem csak az egyszeri támogatásra, hanem a kártyán lévő teljes összegre is vonatkozik.

A támogatásnak a megemelt éves rekreációs keretösszeget meghaladó része egyes meghatározott juttatásnak minősül. A meghaladó rész utáni az adóterheket (33,04 %) a juttatás hónapja kötelezettségeként kell megállapítani, bevallani és megfizetni.

A SZÉP-kártyára utalt támogatás kizárólag a munkavállaló és társkártyával rendelkező közeli hozzátartozója által történő vásárlásokra használható fel és készpénzre nem átváltható.

Idén január 9-től megszűntek a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) alszámlái, a jelenlegi három zsebből csak a szálláshely zseb maradt meg. Tehát a szállás alszámla a SZÉP Kártya egyedüli számlájaként működik jelenleg is.

A SZÉP kártyára utalható összeg mértéke

Az eddigi SZÉP-kártya alszámlák értékhatáraira vonatkozó előírások, így az adókötelezettség is ezentúl csak a rekreációs keretösszeghez igazodik. Jelenleg évente 450 ezer forintot lehet béren kívüli juttatásként (28%-os adóteher mellett) a számlákra utalni. Az kedvező adózású összeghatár feletti rész egyes meghatározott juttatásként (33,04%-os adóteherrel) adózik. Tehát a SZÉP-kártyára utalható keretösszeg nem változik, csak ezentúl nem kell zsebenként figyelni a kereteket.

Természetesen a 450 ezer forintos keret csak az egész évben fennálló munkaviszony esetén érvényes. Ha a munkaviszony csak az év egy részében áll fenn, akkor a 450 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege adható.

Mi történik a megszűnt SZÉP-zsebeken lévő pénzzel?

2023. január 8-án a vendéglátás és a szabadidő zseben lévő pénzeket a kártyakibocsátók átvezették a szálláshely zsebre. Ezeket az összeget január 9-től már egységesen a szálláshely számlán érik el a munkavállalók. Az az összeg, ami eredetileg a szálláshely zsebbe érkezett, változatlanul ott is marad.

Mire figyeljenek a munkáltatók a SZÉP-kártya utalásoknál?

A SZÉP-kártya kibocsátók átmenetileg még a vendéglátás és a szabadidő számlákra érkező juttatásokat is fogadják, és azt automatikusan átvezetik a szálláshely számlára. Ettől függetlenül a munkáltatók pénzügyi vagy munkaügyi munkatársainak 2023. január 9-től javasolt a szálláshely zseb számlaszámára utalni a munkavállalók SZÉP-kártya juttatásait.

Ellenőrizd a biztonság kedvéért a munkavállalói SZÉP kártya szálláshely számlaszámát.

Várunk irodáinkban sok szeretettel akár ezzel, akár más témákkal kapcsolatban!
Mit mondanak rólunk az ügyfeleink? (rövid videó):

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2023-as áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. novembertől változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 15 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 22 000 Ft-tól/hó
Őstermelő (nem főállású): 10 000 Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 30 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 40 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft-tól/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 500 Ft/fő, alkalmi 3 500 Ft/fő

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2023-as évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Király Dóra

Számviteli ügyintéző
Államháztartási ügyintéző

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Fodor Vanessza

Adminisztrátor

Móricz Judit

Adminisztrátor

Kocsis Bence

Adminisztrátor

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue