Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell (2.rész)

Ábrahám-Csengeri Anikó

Előző cikkünkben bemutattuk az átalányadózást, mint lehetséges alternatívát szeptembertől a KATA-s egyéni vállalkozóknak. Ebben a cikkünkben gyakorlatibb oldalról közelítjük meg a kérdést.

Milyen költségekkel és adminisztrációval számolhatsz átalányadózóként?

Az átalányadózásnál – a KATA-val ellentétben – a havi adó- és járulék nem automatikusan kerül előírásra. A könyvelőnk által elkészített és beküldött havi/éves/negyedéves bevallások alapján fog megjelenni a NAV oldalán az adófizetési kötelezettségünk. Így amíg a KATA esetén elég volt átutalni a havi adót a költségvetési számlaszámra, az átalányadó esetén a havi és éves bevallásokban megállapított összegeket fogjuk minden hónapban megfizetni.

Az alanyi adómentes KATA-sok a KATA után megfizetett egyösszegű adóval valamennyi adó és járulékfizetési kötelezettségüket teljesítették.

Ezzel szemben az átalányadózó egyéni vállalkozó számára az alábbi járulékok megfizetése kötelező:
 • 15 százalék személyi jövedelemadó,
 • 13 százalék szociális hozzájárulási adó,
 • 18,5 százalék társadalombiztosítási járulék
Amennyiben a havi bevétel nem éri el a minimáljövedelmet vagy a garantált bérminimumot az alábbi járulékokat kell megfizetni:
 • 15% személyi jövedelemadót kell fizetni a ténylegesen elért jövedelem szerint,
 • 13% szociális hozzájárulási adót kell fizetni a minimum járulékalap 112,5%-a alapján,
 • 18,5% társadalombiztosítási járulékot kell fizetni a minimum járulékalap 100% alapján.
Egy alanyi adómentes átalányadózó egyéni vállalkozó járulék és SZJA kötelezettségeit, akkor is ha nullás – továbbra is az alábbiak szerint kell teljesítse:
 • az adót és járulékokat minden hónapban a tárgyhót követő 12. napig kell bevallja és megfizesse (szociális hozzájárulási adó és társadalombiztosítási járulék ’58-as bevallás)
 • a személyi jövedelemadó bevallást tárgyévet követő év május 20-áig köteles elküldeni és befizetni
 • személyi jövedelemadó előleg fizetésére tárgynegyedévet követő hónap 12. napjáig köteles.
Adó- és járulékkedvezmények az átalányadózó egyéni vállalkozók részére

A főfoglalkozású egyéni vállalkozó az átalányadózás választása esetén is legalább a mindenkori minimálbér vagy garantált bérminimum szerinti járulékok megfizetésére kötelezett.

2022-ben az átalányadózó minimum adója és járuléka:
 • társadalombiztosítási járulék:
  • minimálbér: 200.000 Ft x 18,5% = 37.000 Ft (2021-ben: 30.969 Ft)
  • garantált bérminimum: 260.000 Ft x 18,5%= 48.100 Ft (2021-ben: 40.515 Ft)
 • szociális hozzájárulási adó:
  • minimálbér: 200.000 x 112,5% x 13% = 29.250 Ft (2021-ben: 29.190 Ft)
  • garantált bérminimum: 260.000 x 112,5% x 13% = 38.025 Ft (2021-ben: 38.188 Ft)

Az a vállalkozó, akinek végzett tevékenysége(i) legalább középfokú képesítést, végzettséget követelnek meg, a garantált bérminimum szerinti adót és járulékot köteles megfizetni.

Nem kötelezett az egyéni vállalkozó a minimálbér vagy garantált bérminimum szerinti (szocho) adó és (tb) járulék fizetésére, ha:
 • minimum 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik (más jogcímen biztosított)
 • nappali tagozatos képzésben vesz részt (más jogcímen biztosított)
 • kiegészítő tevékenységet folytató (saját jogú nyugdíjas) egyéni vállalkozónak minősül (nem biztosított 2020. július 1-től).

Az átalányadózó egyéni vállalkozó az adómentes összegig csak a minimálbér/garantált bérminimum szerint fizet járulékot és szocho-t. Afelett pedig az adóköteles átalányadóalap szerint szja-t, tb-járulékot és szocho-t.

A nem biztosított, nyugdíjas átalányadózó csak 15% személyi jövedelemadó fizetésre kötelezett az adómentes jövedelem feletti rész után továbbra is.

Na és akkor hogyan dönts?

Az átalányadózás jó alternatívát jelenthet mindazok számára, akik nem tudnak tovább KATA adózással működni és nem szeretnének céget alapítani, valamint beleférnek a 90%-os vagy 80%-os költséghányadba vagy nincsen sok költségük (~ a bevétel 50%-a vagy több).

Véleményünk szerint, ha tartósan meghaladja a költséged a bevételed 50%-át, akkor érdemes inkább a tételes költségelszámolást választanod. Itt a könyvelői költségeket is figyelembe kell venned, azaz lehet, hogy a költségnek meg kell haladnia az 50%-ot.

Egy cég alapítása és működtetése sok adminisztrációt és odafigyelést igényel, mint átalányadózással tovább folytatni az egyéni vállalkozást, ez tény. Ugyanakkor hosszú távon, alkalmazottak felvételével érdemes lehet céget alapítani és pl. a KIVA-t használni.

Ötletek, amin érdemes elgondolkodnod

 • Amennyiben valamelyik kedvezményes költséghányadot alkalmazod (80% vagy 90%), viszont van bevételed alacsonyabb költséghányados tevékenységből (pl 40%), akkor az egész adóévre visszamenőleg is csak a kisebb költséghányadot alkalmazhatod, azaz a 40%-ot.
 • Érdemes a bevételeidet a lehető legjobban havi szinten egyenletessé tenned, hogy ne legyen nagyságrendekkel több adófizetési kötelezettséged amiatt, hogy a minimálbér vagy garantált bérminimum költségeit így is úgy is meg kell fizetned minden hónapban
 • Alanyi adómentesen (Áfa-mentesen) ne számlázd túl a 12 milliót éves szinten
 • Ha az a célod, hogy a lehető legalacsonyabb költséggel legyél bejelentve szeptembertől, akkor tartsd meg a KATA vállalkozásodat, ahol havi 50.000Ft-tal letudtad a befizetendőket, alapíts egy társas vállalkozást, és tulajdonos-ügyvezetőként tudsz dolgozni a vállalkozásodnak úgy, hogy nem kell több járulékot befizetned. Fontos ugyanakkor tudnod, hogy a nyugdíjad ebben az esetben csak a KATA vállalkozásod után lesz elszámolva, és így nem számíthatsz majd magas összegre.

Az átalányadózó egyéni vállalkozók könyvelését havi 18 000Ft + Áfa-tól vállaljuk!

Konzultáljunk, hogy a lehető legjobb megoldást alakítsuk ki a vállalkozásod számára. Online is könyvelünk az ország egész területén!

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2022. első féléves áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. januártól változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 10 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 18 000 Ft + Áfa-tól /hó
Őstermelő (nem főállású): 6 000Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 15 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 25 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 000 Ft/fő, alkalmi 450 Ft/fő/bejelentés

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2022-es évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Radics-Varga Rita

Könyvelő
Számviteli szakügyintéző, Tb-bér ügyintéző

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Király Dóra

Számviteli ügyintéző
Államháztartási ügyintéző

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue