Hogyan változik a KATA adózás szeptembertől

Ábrahám-Csengeri Anikó

Ma (2022.07.12.) a parlament gyorsított tempóban elfogadta a KATA (kisadózó vállalkozók tételes adója) változásáról szóló törvényt, ami már szeptembertől életbe is lép. A törvény szövege még nem jött ki, szóval a cikkünk a jelenleg elérhető információk alapján készült.

A jelenlegi információk szerint a változás nem puszta kozmetikázás, hanem teljesen új helyzetet teremt ebben a nagyságrendileg 450 ezres vállalkozói közösségben. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy a KATA megszűnik, legalábbis abban a formájában, ahogy eddig ismertük és szerettük.

A KATA nagyságrendileg 450 ezer mikrovállalkozást vonzott be ebbe a kedvező adózási formába 2013 óta, ezzel is hozzájárulva a gazdaság kifehérítéséhez. Jelentősége az volt a bevezetésekor, hogy egy olcsó és egyszerű lehetőséget kínáljon mindazoknak, akik kis költségekkel működve termelik meg a jövedelmüket.

Ha például valaki a főállása mellett ezt a vállalkozási formát választotta egy másik tevékenység végzésére, neki a szeptemberig érvényes szabályok szerint a maximális 12 millió forintos éves bevételig mindössze 300 ezer forintot, aki főállásban tevékenykedett, neki pedig 600 ezer forintot kellett fizetnie éves szinten. Ez egy egyszerű és olcsó adózási forma volt, ami sokakat arra ösztönzött, hogy a korábban eltitkolt bevételeiket legalizálják.

Emiatt nagyon népszerű lett, és sokan akik korábban a fekete- vagy szürkegazdaságban tevékenykedtek, hajlandóak és képesek lettek arra, hogy a fehérgazdaság részeként működjenek. Mindezt egyszerű módon, a legtöbb esetben könyvelő segítsége nélkül.

Mi is változott pontosan?

 • Az új szabályok szerint csak az maradhat KATA-s vállalkozó, aki kizárólag magánszemélyeknek és őstermelőknek értékesít terméket, valamint nyújt szolgáltatást. Azaz 2022. szeptembertől nem lehet senkinek KATA formában cégeknek vagy egyéb nem magánszemélyeknek (például egyéni vállalkozóknak) számlát kibocsátania.
 • A taxisokra nem vonatkoznak a szigorítások.
 • Csak főállású egyéni vállalkozó lehet mostantól KATA-s, vagyis aki eddig „mellékállásban” KATA-zott havi 25 ezer forintos közteher mellett, annak valamilyen más adózási formát kell választania.
 • A BT-k (betéti társaságok) KATA-s adózási lehetősége is megszűnik.

Vannak pozitívumok is?

 • Igen, a jelenleg is nagyon alacsony havi 50 ezer forintos adó nem változik. Ugyanakkor ez egy nagyon alacsony beszámítható jövedelmet vesz figyelembe a nyugdíj szempontjából, 108 ezer forintot, ami ugyancsak változatlanul marad.
 • Ide tartozik, bár nem pozitívum, hogy a magasabb járulékösszegre való külön befizetés megszűnik, azaz a havi 75 ezer forintos befizetéshez kötött emelt járulékalapú kategóriát már nem lehet igénybe venni a továbbiakban.
 • Pozitívum talán, hogy évi 18 millió forint bevételig lehet majd KATA-sként adózni szeptembertől, de 12 millió Ft felett az ÁFA-mentesség megszűnik, azaz 27%-kal meg kell növelned az áraidat, ha nem szeretnél kevesebbet keresni. Emiatt ez egy nagyon kérdőjelesen pozitív pont.
 • Eltörölték a személyenként 3 millió Ft-os értékhatárt is, ami fölött eddig a plusz bevétel 40%-át különadóként meg kellett fizetni. 

Kik kerülnek ki a KATA hatálya alól szeptembertől a jelenlegi információk szerint?

 • Elsősorban azok, akik nem magánszemélyeknek szeretnének kizárólag szolgáltatni szeptembertől, ez várhatóan a legnagyobb része a KATA-soknak, egyesek szerint 300-350 ezer KATA-s vállalkozó;
 • a 25 év alatti tanulmányaikat szüneteltető és dolgozó diákok;
 • a szellemi szabadfoglalkozásúak, kreatív szakemberek, szabadúszók, mint például zenészek, színészek, tervezők, filmesek, grafikusok, újságírók, korrektorok, szerkesztők, fordítók, nyelvtanárok, PR-esek, rendezvényszervezők, fotósok, különféle projektmunkákon dolgozók, egyetemi óraadók, és persze a pszichológusok, terapeuták, állatorvosok, orvosok és még lehetne sorolni;
 • a mellékállásban dolgozók;
 • akik a Bt-jükkel (betéti társaság) választották a KATA-s adózást;
 • a számla- és nyugtaadás elmulasztásáért, feketemunkás foglalkoztatásáért, illetve igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért megbírságolt vagy jövedéki bírsággal sújtott KATA-s vállalkozások.

Mi lesz azokkal, akik nem KATA-znak majd szeptembertől?

Nekik egy másik adózási formát kell majd választani.

Lesznek, akik az átalányadózást választják, ami egy jó lehetőségnek tűnik, bár a költségeik azért emelkedni fognak a legtöbb esetben. A legtöbb tevékenység esetében egy 40 százalékos költséghányadot lehet majd alkalmazni (ez az a bevételt csökkentő költségelem, amelyet az adószámítás során nem kell számlával igazolni).

Így az árbevételre jutó összesített adóteher ~ 20 és 26 százalék között lesz majd. Alacsonyabb havi számlaösszegek esetében az adóteher még ennél kedvezőbb is lehet (10–20 százalék), extrém esetben (például havi 150 ezer forintos számla esetén) például csak az iparűzési adót kell majd megfizetni.

Az átalányadózással két dolog várhatóan plusz költségként jelentkezik majd: könyvelő és céges bankszámla (nem kötelezi a törvény az alanyokat, de sokan fognak nyitni várhatóan), és sajnos ezek a tételek tovább fogják növelni a vállalkozások költségeit.

Mi mit mondunk minderre?

Először is várjuk meg a törvény pontos szövegét, és utána üljünk össze, és találjuk ki mindenki számára külön-külön, hogy mi a legkedvezőbb megoldás a változtatások tükrében. Még az is lehet, hogy lesznek többen is, akiknek tényleg kedvezőbb megoldást fogunk tudni javasolni, mint az eddigi volt.

Még egyszer felhívjuk a figyelmet arra, hogy a végső döntést a folytatás irányáról a törvény ismeretében lehet majd meghozni. 

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2022. első féléves áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. januártól változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 10 000 Ft-tól/hó
Őstermelő (nem főállású): 6 000 Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 15 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 25 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 000 Ft/fő, alkalmi 450 Ft/fő/bejelentés

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2022-es évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Radics-Varga Rita

Könyvelő
Számviteli szakügyintéző, Tb-bér ügyintéző

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Király Dóra

Számviteli ügyintéző
Államháztartási ügyintéző

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue