Cégalapítás szakszerűen…

Ábrahám-Csengeri Anikó

Már itt is az újév, sokan az év elején indítanak el új vállalkozást vagy szervezik át a könyvelési dolgaikat. A 2023-as év ebből a szempontból speciális, hiszen 2022 második félévében a KATA kivezetésével sok probléma hárult a mikrovállalkozásokra. Szeretnénk egy pár jótanáccsal segíteni az elhatározást és az ügyintézést!

Hogyan is kezdj bele az ügyintézésbe?

A legfontosabb, hogy higgy a vállalkozásodban és a szakmai részt a legmagasabb szintre hozd. Mi minden másban segítünk!

Ami nagyon fontos, hogy minden vállalkozás csak abban az esetben tud igazán sikeres lenni, ha az elejétől fogva az anyagi forrásai is rendelkezésre állnak. A félrerakott pénz elengedhetetlen, mivel már az első pillanattól kezdve lesznek költségeid. Ugyanakkor a cél a kiadások minimálisra csökkentése a bevétel maximalizálása mellett.

Ha már csak az utolsó löket kell ahhoz, hogy kilépj az üzleti életbe, akkor első lépésként keress fel minket a Prémium Audit Könyvelőirodában adótanácsadás miatt, hogy az üzleti stratégiádat és a terveidet megbeszélhessük. Tudtad, hogy a Prémium Audit könyvelőirodában adótanácsadással is foglalkozunk?

Fontos, hogy kész tervekkel gyere, legyenek konkrét elképzeléseid. Amit feltétlenül átbeszélünk: milyen engedélyek kellenek, székhely és a telephely megfelelő-e, kell-e plusz embert bevonni a vállalkozásba, mennyi idő lesz, mire beindul a vállalkozás, mikorra várható az első bevétel, mi a bevételképzés alapja, mik a várható és közben lehetségesen felmerülő költségek.

Első olvasatra talán ez sok információ, viszont jobb előre felmérni a buktatókat és a szárnyalási lehetőségeket is, mintsem feladni az álmokat az első nehézségnél.

Az adótanácsadó abban is segít, hogy a megfelelő vállalkozási formát válaszd adózási és jogi szempontból, hisz az is lehet, hogy inkább Kft.-t (Korlátolt Felelősségű Társaság) érdemes alapítanod, és akkor egy ügyvéd közreműködésére is szükséged lesz.

Az ügyvédnek néhány adatra (cégnév, székhely adatok, tevékenységi kör, személyes adatok a tulajdonosoktól, ügyvezetőkről) szüksége lesz ahhoz, hogy hivatalos formát öltsön a vállalkozás. Ma a jegyzett tőke mértéke Kft. esetében minimum hárommillió forint, ami lehet készpénz, bankszámlára befizetve, házipénztárba téve vagy apport is. Nem feltétlen kell rögtön rendelkezni a pénzzel, a felét a cégalapításkor kell „letétbe” tenni, a másik felét pedig az első évben kell elkülöníteni. Az ilyen jellegű problémák megválaszolásában is tudunk neked segíteni.

Mi a Prémium Audit Kft.-nél mindig naprakészen várjuk a vállalkozó szellemű partnereket, akiknek segítünk az álmaik megvalósításában. Ha már a legfontosabb és legnagyobb döntés meg van, és belevágsz, akkor indulhat is a közös munka. Először is döntened kell, hogy a tásaság áfa körös vagy áfa mentes legyen. Ez a várható bevétel és a tevékenység függvénye.

Ha csupán tárgyi mentes tevékenységgel foglalkozik a céged, akkor nem szükséges áfás adószám, de ha a várható nettó árbevétele a cégnek meghaladja majd az évi 12 millió forintot, akkor célszerűbb áfa alannyá válni. Ha a céged áfa mentes, akkor csak különleges esetekben kell áfa bevallást csinálni, de ezekre fel is hívjuk a figyelmed. Áfa mentes esetben a befogadott számlák áfa-tartalma nem igényelhető vissza.

Lássuk csak pontokba szedve, mik a lépései a tényleges cégalapításnak:

  • alapító okirat, társasági szerződések elkészítése (cégbíróság bírálja el)
  • ügyfélkapu regisztráció

Amint megérkezik a tanúsítvány és a cég adószáma, valamint a végzés a bejegyzés dátumával, a következőket kell még elintézni:

  • cégkapu nyitása, regisztráció
  • bejelentkezések, regisztrációk
  • számlázóprogram választása (napjainkban online számlázó rendszerre van szükség, amely a NAV számára továbbítja a kiállított számlákat) pl. szamlazz.hu vagy billingo.hu
  • munkaszerződések készítése, alkalmazottak bejelentése

A legtöbb hivatalos bejelentést már ránk bízhatod, csak egy meghatalmazásra van szükség hozzá, hogy te már tudj a vállalkozás termelési feladataival foglalkozni. A legtöbb ügyintézés határidőhöz kötött, célszerű besűrítve akár pár munkanap alatt elintézni a dolgokat, mert mulasztás esetén a NAV szankciókat és büntetéseket szabhat ki.

Tapasztalatból mondjuk, nem ördöngösség, csak résen kell lenni. Ezért vagyunk a legtöbb vállalkozás mögött, mint egy láthatatlan mankó, aki segít az első lépések megtételében, és később is folyamatosan a háttérből segítjük a cég működését.

Fontos, ha nem vagy egyedül és munkatársakra is szükséged van, akkor a munkaerőt a munkába állás napja előtt már be kell léptetni a cégbe. Tehát a munkatársak első munkanapján tudni kell igazolni a bejelentésüket.

A számlákat minden esetben a NAV online felületére fel kell rögzíteni – legyen szó gépi vagy kézi számláról -, de a legtöbb online számlázó program ezt már elintézi helyettünk, azonban ehhez a számlázóprogram összekötése a NAV-val egy fontos feladat. A bevételekről mindig számlát kell adni, amelyet kiállíthatsz magánszemélynek vagy cégnek egyaránt.

Az adózási határidőkről mindig időben értesítünk, amelyeket be kell tartani. A foglalkoztatottak utáni járulékokat minden hónapban a tárgyhó utáni hó 12.-ig meg kell fizetni, valamint adatot kell közölni. Minden hónap 20.-ig áfát kell fizetni attól függően, hogy milyen a bevalló cég (havi-, negyedéves, éves bevallás).

Összességében sok a teendő, ha el szeretnénk indulni az üzleti életben, de ha a célt tartod a szemed előtt, akkor ezek apró feladatok lesznek ahhoz, hogy megvalósítsd az álmod. Akkor meg miért ne vágnál bele? A szakembereket gondosan válogasd meg, sokat könnyítenek a működésen. Irodánk nagyfokú precizitással és többéves szakmai tapasztalattal rendelkezik ebben a témakörben.

Várunk irodáinkban sok szeretettel!

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2023-as áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. novembertől változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 15 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 22 000 Ft-tól/hó
Őstermelő (nem főállású): 10 000 Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 30 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 40 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft-tól/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 500 Ft/fő, alkalmi 3 500 Ft/fő

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2023-as évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Radics-Varga Rita

Könyvelő
Számviteli szakügyintéző, Tb-bér ügyintéző

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Király Dóra

Számviteli ügyintéző
Államháztartási ügyintéző

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue