Bérszámfejtés: mit tartalmaz, érdemes szakemberre bízni?

Ábrahám-Csengeri Anikó

A bérszámfejtést úgy lehetne meghatározni, hogy a munkavállalói kompenzáció kiszámításának és elosztásának folyamata, beleértve a fizetéseket, béreket, prémiumokat és a levonásokat. A bérszámfejtés minden vállalkozás életében kiemelkedő fontosságú folyamat, hiszen közvetlenül hat a munkavállalók elégedettségére, ugyanakkor jogi és pénzügyi következményekkel is együtt járhat, ha nem a megfelelő módon kezelik.

A bérszámfejtés lépései

A bérszámfejtés általában a következő lépéseket tartalmazza:

  1. Információk összegyűjtése a munkavállalókról. A bérszámfejtés megkezdése előtt a munkáltatónak össze kell gyűjtenie a munkavállalói adatokat, olyanokat például, mint a ledolgozott órákat, a bér mértékét, vagy például a lehetséges levonásokat és juttatásokat.
  2. A bruttó bér meghatározása. A bruttó bér az a pénzösszeg, amelyet a munkavállaló az adók és egyéb levonások levonása előtt megkeres. Kiszámítása a munkavállaló bérétől és a ledolgozott órák számától függ.
  3. A levonások meghatározása. A levonások azok az tételek, melyeket a munkavállaló bruttó fizetéséből vonnak le az adók, biztosítások és egyéb juttatások fedezésére. A levonások lehetnek kötelező jellegűek, mint például az adók, vagy önkéntes jellegűek, mint például a nyugdíjjárulékok.
  4. A nettó bér kiszámítása. A nettó bér az az összeg, amelyet a munkavállaló a bruttó béréből történő összes levonás érvényesítése után kézhez kap.

Jogi és pénzügyi hatás

A bérszámfejtés ugyanúgy pénzügyi és jogi folyamat is egyben, hiszen figyelembe kell venni az adó- és munkaügyi törvényeket, valamint a munkavállalói juttatási követelményeket is. Ezeknek az előírásoknak a be nem tartása sok esetben pénzügyi és jogi következményekkel járhat. A munkáltatóknak például adót és járulékokat kell visszatartaniuk és befizetniük a megfelelő kormányzati szervekhez, beleértve a jövedelemadót, a társadalombiztosítási járulékot, vagy akár a nyugdíjjárulékot.

A bérszámfejtő szoftverek előnyei és hátrányai

A legtöbb cég bérszámfejtő szoftvert használ a bérszámfejtési folyamat automatizálására, valamint a pontosság és a jogi és pénzügyi előírások betartásának biztosítására. A bérszámfejtő szoftverek számításokat végeznek, nyomon követik a munkavállalói információkat és jelentéseket készítenek, de a fejlettebbek további funkciókat is kínálnak, olyanokat, mint a jelenlét és a munkaidő nyomon követését.

Azonban a bérszámfejtő szoftver hátrányokkal is rendelkezik, mert nem 100%-ban automatikus, vagyis minden információt be kell táplálni, amire szükségünk van a bérszámfejtés pontos elvégzéséhez, és ha valahol hibázunk, akkor olyan problémákat is generálhat, amelyek akár igen komoly következményekkel járnak.

A mesterséges intelligencia rohamtempóban fejlődik és a döntések előkészítésében már ugyan nagyon hasznos, de azért még a bérszámfejtési folyamatot ne bízzuk rá. Valószínűleg a számviteli szoftverek a későbbiekben egyre nagyobb mértékben fogják ezt a lehetőséget is használni.

Érdemes könyvelőcégre bízni?

Amennyiben céget vezetsz, és szeretnéd elkerülni az elszámolással, illetve a szabadságolásokkal kapcsolatos problémákat, célszerű szakemberekre bíznod a bérszámfejtést.

Mi a Prémium Audit könyvelőirodában örömmel vállaljuk az összes bérszámfejtéshez kapcsolódó feladatot. Munkánkat lelkiismeretesen végezzük, áraink pedig kedvezőek, ezért, ha könyvelőirodát keresel, Neked is érdemes bennünket választanod!

Amennyiben bővebb információra lenne szükséged a bérszámfejtéssel vagy bármilyen más könyvelési vagy adótanácsadási folyamattal kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

Várunk irodáinkban sok szeretettel akár ezzel, akár más témákkal kapcsolatban!
Mit mondanak rólunk az ügyfeleink? (rövid videó):

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2023-as áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. novembertől változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 15 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 22 000 Ft-tól/hó
Őstermelő (nem főállású): 10 000 Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 30 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 40 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft-tól/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 500 Ft/fő, alkalmi 3 500 Ft/fő

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2023-as évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Király Dóra

Számviteli ügyintéző
Államháztartási ügyintéző

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Fodor Vanessza

Adminisztrátor

Móricz Judit

Adminisztrátor

Kocsis Bence

Adminisztrátor

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue