Az ország- és vármegyebérleteket adómentesen is kaphatják a munkavállalók?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Július 13-án az adóhatóság a hivatalos honlapján nyilvánosságra hozta a helyközi utazás költségtérítésének módosult előírásait, amelyek a vármegye- és országbérletek májusi bevezetésével kapcsolatosak.

A március végén életbe lépett rendeletmódosítás kimondja, hogy amennyiben megfelelő feltételek teljesülnek, a munkáltató a munkavállalók munkába járásához helyközi vármegye- és országbérletet is biztosíthat. Annak ellenére, hogy ezek az új bérlettípusok már hónapok óta elérhetőek voltak, a munkaadók számos megoldatlan kérdéssel szembesültek. Az adóhatóság friss tájékoztatása tisztázta az elszámolási problémákat.

Az új adószabályok értelmében, ha a munkavállaló helyi utazások során egy vármegye területén belül közlekedik, a munkáltató akár teljes egészében adómentesen megtérítheti a napi munkába járásra szolgáló vármegyebérlet árát. Ezt akkor is alkalmazhatják, ha a vármegyebérlet ára olcsóbb lenne, mint a lakóhely vagy tartózkodási hely és a munkahely közötti útra szóló jegy vagy bérlet.

Ha a munkavállaló ugyanazon vármegye területén belül utazik, de a munkáltató az országos utazásra jogosító bérletet fizeti ki helyette, akkor azon rész, amely meghaladja a vármegyebérlet árát, az munkaviszonyból származó adóköteles jövedelemnek számít. Ebben az esetben az országbérlet árát nem lehet adómentesen megtéríteni, még akkor sem, ha az olcsóbb lenne, mint a lakóhely vagy tartózkodási hely és a munkahely közötti útra szóló jegy vagy bérlet ára.

Amennyiben a munkavállaló gyakran legalább két szomszédos vármegye között utazik a munkába, a munkáltató akár 100% adómentesen megtérítheti az országos utazásra jogosító bérlet árát.

Azokban az esetekben, amikor a munkavállaló mind a munkába járásra, mind a hazaútra kap költségtérítést – például ha a munkahelye Budapest központjában található, de naponta más városból jár be, míg hétvégén egy harmadik városban van állandó lakóhelye –, a munkáltató adómentesen térítheti meg az ezen utazásokhoz használt országos utazásra jogosító bérlet árát.

Várunk irodáinkban sok szeretettel akár ezzel, akár más témákkal kapcsolatban!
Mit mondanak rólunk az ügyfeleink? (rövid videó):

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2023-as áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. novembertől változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 15 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 22 000 Ft-tól/hó
Őstermelő (nem főállású): 10 000 Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 30 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 40 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft-tól/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 500 Ft/fő, alkalmi 3 500 Ft/fő

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2023-as évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Fodor Vanessza

Adminisztrátor

Móricz Judit

Adminisztrátor

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue