Az EPR rendszer legújabb változásai, közeledik az első bevallás

Ábrahám-Csengeri Anikó

Hamarosan itt a 2023. október 20-a, amely az EPR (Kiterjesztett gyártói felelősség) rendszer első negyedéves adatszolgáltatásának határideje. Az érintetteknek legkésőbb 2023. október 20-ig kell teljesíteniük az adatszolgáltatási kötelezettséget!

Mi ez az új kötelezettség és miért van rá szükség?

Jelen kor egyik legkomolyabb problémája a hulladék megfelelő kezelésének hiánya. Az elmúlt évtizedekben a háztartások, intézmények és az ipar együttesen termelt hulladék mennyisége jelentősen megnőtt.

Sajnálatos módon az ipari és háztartási hulladék jelentős része még mindig nem kerül vissza az anyagok körforgásába, nem hasznosítják újra vagy nem dolgozzák újra, sőt energetikai célra sem használják fel. Ennek hiányában hatalmas terhet jelent a természetnek, ami veszélyezteti mindenki jövőjét.

Az EPR rendszerről

2023 júliusától Magyarországon is alkalmazásra kerülnek az európai uniós hulladékgazdálkodási irányelvek, amelyek értelmében bizonyos termékek körforgásos hulladékkezelési költségei a gyártók és termelők felelősségébe tartoznak. Ezt az elvet nevezzük kiterjesztett gyártói felelősségnek, azaz EPR-nek (Extended Producer Responsibility).

Az EPR alapelve az, hogy a termékek életciklusának végén szükséges hulladékkezelés, beleértve a gyűjtést, a kezelést, az újrahasznosítást és az ártalmatlanítást, kizárólag a gyártókra vagy az első belföldi forgalomba hozókra háruljon, és nekik kelljen érte fizetniük. Alapvetően a gyártók felelősek a hulladékkezelés megszervezéséért és finanszírozásáért, habár az elsődleges szolgáltatást más is nyújthatja kollektív módon. Magyarországon a MOHU (Magyar Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége) szervezi meg az EPR alá tartozó gyártói kötelezettségeket, amelyeket a gyártók finanszíroznak.

Kik tartoznak az EPR szabályozás alá?

2023. július 1-jétől a következő körforgásos termékeket előállító gyártókra vonatkozik regisztrációs és díjfizetési kötelezettség:

 • csomagolások, 
 • egyes egyszer használatos műanyag termékek,
 • elektromos és elektronikus berendezések,
 • elemek és akkumulátorok,
 • gépjárművek és alkatrészeik,
 • gumiabroncs,
 • reklámhordozó és irodai papír,
 • sütőolaj és -zsír,
 • textil termékek,
 • fából készült bútorok. 

A 80/2023. KR, 16§., illetve a Ht. 2. § (1) 16 alapján:

 • a körforgásos termék előállítója vagy elsődleges forgalmazója
 • ha a terméket nem Magyarország területén gyártják, az a gazdasági szereplő, aki azt gazdasági tevékenysége keretében Magyarországon elsőként forgalomba hozza

Mik a teendők?

A gyártóknak 2023. április 1-jétől a MOHU Partner Portálján kell regisztrálniuk annak érdekében, hogy kialakuljon a közvetlen kapcsolattartási felület a gyártói kötelezettségek végrehajtását végző koncessziós társasággal. Az egyéni teljesítők szintén ezen a platformon képesek a megfelelő termékterületeken egyedi teljesítési szerződések létrehozására.

Azonban lényeges megemlíteni, hogy a gyártónak vagy meghatalmazott képviselőjének a körforgásos termékekkel kapcsolatos tevékenységét megkezdés előtt kérelmeznie kell a nyilvántartásba vételt az országos hulladékgazdálkodási hatóságnál. Az egyéni teljesítők számára ezt az eljárást az MOHU-val kötött egyéni teljesítési szerződés bemutatásával kell végrehajtani.

A mennyiségi adatszolgáltatásra vonatkozó kötelezettséget a hatóság felé kell megtenni, és az adatokat a jogszabályban meghatározott körforgásos termékkódok logikája alapján kell benyújtani. A mennyiségi adatokat a koncessziós társaság a hatóságtól kapja meg, ami azt jelenti, hogy a MOHU felé nem lesz negyedéves jelentési kötelezettség. Az első adatszolgáltatás az eljárástervezet szerint 2023 harmadik negyedévére lesz köteles, és az adatszolgáltatási határidő minden negyedévet követő hónap 20-a lesz.

Minden olyan vállalkozásnak és szervezetnek adatszolgáltatási kötelezettsége van, amely a meghatározott HAK (Hulladék Azonosítási Kód) kóddal rendelkező termékekkel dolgozik, ideértve a forgalmazókat, hulladékhasznosítókat, önkormányzatokat és civil szervezeteket is.

A cégek különböző hulladékfajtákat kezelnek, attól függően, hogy milyen tevékenységet végeznek. Ezért fontos, hogy felkészüljenek a következő időszakra és teljesítsék az adatszolgáltatási kötelezettségüket.

Mindjárt itt az október 20-a, amely az EPR (Kiterjesztett gyártói felelősség) rendszer első negyedéves adatszolgáltatásának határideje. Ne felejtsd el teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettségedet!

Várunk irodáinkban sok szeretettel akár ezzel, akár más témákkal kapcsolatban!
Mit mondanak rólunk az ügyfeleink? (rövid videó):

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2023-as áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. novembertől változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 15 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 22 000 Ft-tól/hó
Őstermelő (nem főállású): 10 000 Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 30 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 40 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft-tól/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 500 Ft/fő, alkalmi 3 500 Ft/fő

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2023-as évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Fodor Vanessza

Adminisztrátor

Móricz Judit

Adminisztrátor

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue