Az átalányadózás 2023-ban sokkal élhetőbb lett

Ábrahám-Csengeri Anikó

Tavaly 3 cikkünkben is írtunk az átalányadózásról, mert a KATA kivezetésre került és sokaknak a legjobb opciójuk az átalányadózás maradt. Cikkek: Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell (1.rész),
Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell (2.rész) és
Mennyibe is kerül az átalányadózás 2022-ben? Több példát is találsz a bejegyzésben.

Az már tavaly is látszott, hogy a 2022-es átalányadózás egy normál vállalkozás bevételi eloszlását tekintve nem túl igazságos, hiszen minél inkább eltér az egyes hónapok bevételi nagyságrendje, annál több adót kellett fizetned. És sok vállalkozás, amennyiben piaci vállalkozásként működik, nem egyforma havi bevételeket produkál. Sőt az is előfordulhat, hogy az egyik hónapban egyáltalán nincs bevételed, és a következőben pedig 2 havi bevételed keletkezik egyszerre. A 2022-es szabályok pedig elég rugalmatlan adózási modellt teremtettek, ami nem volt tekintettel a bevételek hullámzására.

Na és akkor mi változott 2023-ban?

Szerencsére a törvényhozó is felismerte a problémát, és behozta a göngyölítéses adófizetési szabályt, ami jelentősen könnyebbé tette az átalányadózás terheit. A lényege, hogy negyedévente össze kell adni az aktuális negyedévben és az azt megelőző negyedévekben megszerzett összes adóköteles jövedelmet, és abból ki kell vonni a megelőző negyedévekben járulékalapként már figyelembe vett összeget. Az így kapott számot pedig el kell osztani annyi hónappal, ahányban az átalányadózó egyéni vállalkozó a tárgynegyedévben biztosított volt. A befizetendő adókat és járulékokat is negyedévente, a bevallás ütemében kell a negyedévet követő hó 12-ig teljesíteni.

Mielőtt konkrét példában nézzük meg, hogy a változás mennyit is tud spórolni számunkra, nézzük meg, hogy az átalányadózással összefüggésben mi változott még a 2023-as évre.

A 2023-as változásokról ebben a cikkünkben már beszámoltunk, de itt most az átalányadózással kapcsolatos változásokat összeszedjük újra. 

A 2023-as minimálbér 232 000Ft-ra, a garantált bérminimum összege pedig 296 400Ft-ra emelkedett. Ez a főállású átalányadózók esetén a kötelező minimális járulékfizetésre természetesen kihatással van. Eszerint a szakképzettséget nem igénylő tevékenység esetén 76 850Ft-ra, a szakképzettséget igénylő tevékenység esetén pedig 98 183Ft-ra emelkedett.

Az átalányadó éves bevételi kerete 27 840 000Ft-ra nőtt, a kizárólag kiskereskedelmi tevékenységből bevételt szerzők esetén pedig 139 200 000Ft-ra. A változás az adómentes bevételre is kihatással van: 

Átalányadózó egyéni vállalkozó éves adómentes bevétel összege
  • 40% költséghányad esetén: 2 320 000 Ft
  • 80% költséghányad esetén: 6 960 000 Ft
  • 90% költséghányad esetén: 13 920 000 Ft

2023-ban az átalányadózás már a tárgyévet megelőző adóévben szerzett bevétel mértékétől függetlenül választható, ami azt jelenti, hogy ebbe az adónembe való belépéskor nem kell már az előző éves árbevételt vizsgálni. Arra kell csak figyelni, hogy az egyéni vállalkozó az adóévben ne lépje át a rá vonatkozó átalányadó keretét. Ha ez mégis megtörténne, akkor a vállalkozó az időszak elejére visszamenőleg a vállalkozói személyi jövedelemadó hatálya alá kerül át.

2023-tól javult az átalányadóból történő kilépést/kiesést követő régi, négyéves tiltó szabály, és már csak a kilépés adóévére és az azt követő adóévre nem választhatjuk ezt az adózási módot újra. Tehát ha a vállalkozó 2023-ban kilép valamelyik speciális adózási mód alól, az 2025. januárjától térhet csak vissza ismét ugyanoda.

Szintén az idei év újdonsága, hogy a 80%-os költséghányadú tevékenységek közé bekerült a személygépjármű-vezető képzés tevékenység (TESZOR 85.53.11). A leírás alapján csak a személygépkocsi-, busz-, kamion- és motorkerékpárvezetői engedélyek megszerzéséhez kapcsolódó oktatást végzők alkalmazhatják ezt a kedvező költséghányadot, viszont a pilóta- és hajókapitányképzést, illetve a hivatásos sofőrök gépjárművezető-iskolai oktatását végzők nem.

Az iparűzési adóban is történt 2023-ban változás, idéntől megszűnt többek között az átalányadózók egyszerűsített adóalap megállapítási módszere, miszerint számukra az átalányban megállapított jövedelmük 120%-a az adóalap.

Helyébe bevezettek kizárólag a kisvállalkozók számára egy árbevétel nagyságtól függő fix adóalap választási lehetőséget:

  • 12 millió forintos árbevételig ugyanis önkormányzatonként 2,5 millió forintos,
  • 18 millióig 6 millió forintos, 25 millióig pedig 8,5 millió forintos

adóalapra kell megfizetni az iparűzési adót, természetesen olyan százalékos mértékben, ami az adott településen érvényben van.

  • Kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végzők (a 90%-os költséghányadúak) esetén 18 és 120 millió forintos árbevétel között is csak 8,5 millió lesz az adóalap.

Következő cikkünkben konkrét példán keresztül mutatjuk be, hogy a 2023-as átalányadózás a nem kiegyensúlyozott bevételekkel rendelkező vállalkozók számára mekkora könnyebbséget jelent a 2022-eshez képest.

Várunk irodáinkban sok szeretettel!

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2023-as áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. novembertől változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 15 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 22 000 Ft-tól/hó
Őstermelő (nem főállású): 10 000 Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 30 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 40 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft-tól/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 500 Ft/fő, alkalmi 3 500 Ft/fő

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2023-as évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Radics-Varga Rita

Könyvelő
Számviteli szakügyintéző, Tb-bér ügyintéző

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Király Dóra

Számviteli ügyintéző
Államháztartási ügyintéző

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue