A munka törvénykönyvének változásai. 1.rész

Ábrahám-Csengeri Anikó

Tegnap fogadták el a munka törvénykönyve módosításait, így 2023-tól jön a kibővített apasági- és szülői szabadság nagyon kis pénzért, a munkáltatók tájékoztatási kötelezettsége is bővül és kiegészül a joggal való visszaélés szabályozása. Rendkívüli helyzetekben 2023-tól a dolgozók szabadságuk kis részével sem rendelkezhetnek szabadon. A változások 2023. január 1-től lépnek életbe.

Az apasági szabadság

A munkáltató részéről az apának a gyermek születése esetén tíz munkanap apasági szabadságot kell biztosítani a vonatkozó, 2019/1158 uniós irányelv alapján. Az Unió kérése alapján a törvény kimondja, hogy 2023-tól az apa gyermeke születése esetén legkésőbb a gyermeke születését követő második hónap végéig tíz munkanap szabadságra jogosult. A gyermek örökbefogadása esetén legkésőbb az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő második hónap végéig tíz munkanap szabadságra jogosult ugyancsak az apa. Mindkét esetben az apa kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni az így szerzett szabadságot.

Az apasági szabadság első 5 munkanapig terjedő tartamára a munkavállalót távolléti díj6-10 munkanapig terjedő tartamára azonban már csak a távolléti díj 40%-a illeti meg.

A szülői szabadság

A munkavállalót gyermeke hároméves koráig negyvennégy munkanap szülői szabadság illeti meg. A szülői szabadság igénybevételének feltétele, hogy a munkaviszony a gyermek születését követően egy éve fennálljon. Ugyanez örökbefogadás esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követően egy éve fennálljon.

A munkáltató a szülői szabadságot a a munkavállaló kérése alapján adja ki. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt kell bejelentenie. A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szülői szabadság kiadását legfeljebb 60 nappal elhalaszthatja.

A szülői szabadság 44 munkanap tartamára a távolléti díj 10 százaléka illeti meg a munkavállalót, amelyet csökkenteni kell az erre az időszakra a munkavállalónak megfizetett gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozást segítő ellátás összegével.

A munka törvénykönyve módosítása értelmében a munkavállaló gyermeke nyolcéves koráig és a gondozást végző munkavállaló – a munkaviszony első hat hónapját kivéve – kérheti a munkavégzési hely és a munkarend módosítását, továbbá a távmunkavégzés keretében, illetve a részmunkaidőben való foglalkoztatását. A munkavállaló indokolt kérelmére a munkáltató 15 napon belül köteles írásban válaszolni, amely jognyilatkozat jogellenes elutasítása vagy elmulasztása esetén a munkavállaló igényét harminc napon belül benyújtott keresettel érvényesítheti a bíróságon.

A munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés

A 2023-ban életbe lépő törvénymódosítások bővítik a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alóli mentesülés eseteit. Fixálja a keresőképtelenségen kívül azt az esetkört is, amikor a munkavállaló egyébként a munkaköre ellátására egészségi okból alkalmatlan

A mentesülés újabb esete, ha a munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól évente legfeljebb 5 munkanapra a súlyos egészségi okból gondozásra szoruló hozzátartozója, vagy a munkavállalóval közös háztartásban élő személy személyes gondozása nyújtása céljából (gondozói szabadság). Ezt a gondozói kedvezményt a jogosult kérése alapján, legfeljebb két részletben kell biztosítani

Tovább a 2. részhez…

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2022-es áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. novembertől változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 15 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 22 000 Ft-tól/hó
Őstermelő (nem főállású): 10 000 Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 30 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 40 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft-tól/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 500 Ft/fő, alkalmi 3 500 Ft/fő

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2022-es évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Radics-Varga Rita

Könyvelő
Számviteli szakügyintéző, Tb-bér ügyintéző

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Király Dóra

Számviteli ügyintéző
Államháztartási ügyintéző

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue