2023 nyári adócsomag: Szja, Áfa változások

Ábrahám-Csengeri Anikó

2023. június 6-án több adónemet érintő adótörvény-változásról szóló javaslatcsomagot ismerhettünk meg, melyek nagy mértékű tervezett változásokat tartalmaznak a személyi jövedelemadó, az Áfa, a társasági adó, az extra profitadó és több más adóval kapcsolatosan. Ebben a bejegyzésben az SZJA és a ÁFA tervezett változtatásait foglaltuk össze. A változások egy része a tervezet szerint még idén, más része pedig 2024-ben lép hatályba.

Személyi jövedelemadó – a vészhelyzeti rendeleti intézkedések a törvénybe fogalmazva 

A tervek szerint 2023-ban életbe lépő SZJA-változások:
 • 2023. augusztus 1-jétől törvényi szintre emelkedne az a veszélyhelyzeti kormányrendelet alapján már jelenleg is alkalmazott szabály, amely szerint, ha valaki tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személyről gondoskodik, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66.670 forinttal növelt összegben veheti igénybe a családi adókedvezményt. Ez az adóban havonta kedvezményezett eltartottanként plusz 10.000 forintot jelent.
 • 2023. augusztus 1-jétől az Szja törvénybe iktatnák, hogy munkába járás címén kilométerenként 30 forint költségtérítést kaphat adómentesen a munkavállaló.
 • A 30 év alatti anyák kedvezményét szintén beemelnék a törvénybe 2023. augusztus 1-jétől, annak érdekében, hogy a veszélyhelyzet kikerülése után is alkalmazni lehessen. A 30 év alatti anyák kedvezményére az a fiatal anya jogosult, aki a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére, vagy magzatra tekintettel az SZJA tv. szerinti családi kedvezményre jogosult. Az anya a jogosultsági hónapokban mentesül az SZJA megfizetése alól a törvényben tételesen felsorolt, az összevont adóalapba tartozó jövedelmei tekintetében. A kedvezmény legfeljebb a tárgyévet megelőző év július hónapjára a KSH által a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tekintetében közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset mértékéig érvényesíthető. Ez 2023-ban havi 499.952.- Ft.
 • 2023. augusztus 1-jétől kiegészülne a 80%-os költséghányadra jogosult átalányadózó egyéni vállalkozók köre a személygépjármű-vezető képzés tevékenységgel (TESZOR’08 85.53.11).
 • A törvény kihirdetését követő 30. napon lépne életbe az a rendelkezés, amely kimondaná, hogy a kriptoügyletekből származó ügyleti veszteség akkor is elszámolható legyen, ha a tárgyévben a magánszemélynek kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből nem származott bevétele. Amennyiben az SZJA bevallásban az adókiegyenlítésre vonatkozó rész megfelelően ki van töltve, a következő két adóévben a kriptoügyetekből származó nyereség csökkenthető a veszteség összegével. Kriptoeszközöket érintően még annyi változás lenne, hogy a kettős adóztatás elkerülése érdekében a kriptoeszköz megszerzésére fordított összegből kiadásként lehetne figyelembe venni azt az összeget, amely a kriptoeszköz megszerzésekor az Szja törvény szerint jövedelemnek minősült (például ha valaki kriptoeszköz formájában kapott osztalékot).
2024-től tervezett SZJA változások
 • 2024. január 1-jétől amennyiben egy magánszemély több önkéntes kölcsönös pénztár tagja, akkor az adóbevallási tervezetben a NAV az adóvisszatérítésről szóló nyilatkozatban a megelőző évben tett nyilatkozat alapján fogja a kedvezményezett pénztárat feltüntetni. Fontos, hogy ha valaki ettől eltérő számlára kérné vissza a befizetett tagdíj 20%-át, akkor azt az éves bevallásban ez alapján módosítsa.
 • A törvényjavaslattal 2024. január 1-jétől lehetővé szeretnék tenni, hogy a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozók a szüneteltetés ideje alatt befolyt bevételeket és felmerült kiadásokat az év közbeni, általános szabályok szerint vehessék figyelembe. Ennek érdekében törvényben rögzítenék, hogy a szüneteltetés kezdő napjától az addig végzett egyéni vállalkozói tevékenység alapján befolyt bevétel, illetve igazoltan felmerült kiadás a szüneteltetés megkezdését megelőző napon megszerzett vállalkozói bevételnek, illetve vállalkozói költségnek minősüljön.
 • A törvényjavaslat alapján 2024. január 1-jétől egyéb jövedelemként adózna a társas vállalkozás jogutód nélküli törlését követően lefolytatott vagyonrendezési eljárásban a volt tagnak a társaság vagyonából a vagyonfelosztási javaslat alapján juttatott bevétel.
 • A törvényjavaslat szerint az őstermelői tevékenység keretében hasznosított kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz értékesítéséből származó bevétel bizonyos feltételek esetén is ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelemnek minősüljön.

ÁFA változások

A javaslatcsomag elfogadása esetén, az általános forgalmi adót (ÁFA) is érinti pár változás
 • Azonnali számla kibocsátási kötelezettség lép életbe azokban az esetekben, amikor a vevő az ellenértéket a számla teljesítéséig maradéktalanul megfizette.
 • Bővülnek a jogutódlás esetkörei, így a csoportos adóalanyiságból történő kiválás és az állami feladatátszervezések esetén sem tartozna az ÁFA törvény hatálya alá a termékek átadása, szolgáltatások nyújtása, ha a jogszabályi feltételek teljesülnek.
 • Azoknak az adózóknak, akinél változik az áfa bevallás gyakorisága, soron kívüli bevallást kell benyújtani a bevallással még le nem fedett időszakról
 • Bevezetésre kerül az e-nyugta, az ÁFA törvény meghatározza az ezzel kapcsolatos fogalmakat és felhatalmazást ad a kapcsolódó rendelet megalkotására.
 • Könnyítést tartalmaz az adócsomag tervezete a Magyarországon nem, de más EU-tagállamban letelepedett adóalanyok számára. A javaslat szerint a magyarországi ingatlan beszerzéseik kapcsán a levonható áfát visszaigényelhetik a belföldön nem letelepedett adóalanyokra vonatkozó áfa-visszatéríttetési eljárás (ELEKÁFA) keretében, ha megfelelnek a jogszabályi feltételeknek. Ez a rendelkezés a 2021. december 31-ét követően teljesített beszerzésekre vonatkozik.
 • Uniós jogharmonizáció miatt 2024. január 1-jétől megjelenik az Áfa törvényben a kötelező visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékekre vonatkozó szabályozás: ezen díjak eleve nem tartoznak majd bele a termékértékesítés adóalapjába, szemben a betétdíjas termékekkel, melyeknek visszaváltásakor csökkenthető az adóalap.
Várunk irodáinkban sok szeretettel akár ezzel, akár más témákkal kapcsolatban!
Mit mondanak rólunk az ügyfeleink? (rövid videó):

A szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés azt is jelenti, hogy a KIVA alanyok
nem tarthatnak igényt a szakképzési hozzájárulási kötelezettséggel összefüggő normatív csökkentő tétel (vagy annak egy részének) visszaigénylésére sem.

2023-as áraink

Kérlek vedd figyelembe, hogy ha később olvasod a bejegyzést, az áraink közben változhattak. Áraink minden esetben egyéni megállapodás eredménye, az alábbi minimum árak kiindulásként szolgálnak. Az árak 2022. novembertől változtatásig érvényesek, az Áfát nem tartalmazzák.

Egyéni vállalkozó: 15 000 Ft-tól/hó
Egyéni vállalkozó átalányadózó: 22 000 Ft-tól/hó
Őstermelő (nem főállású): 10 000 Ft-tól/negyedév
Őstermelő (főállású): 30 000 Ft-tól/negyedév
Gazdasági társaság (Kft, Bt): 40 000 Ft-tól/hó
Adótanácsadás: 20 000 Ft-tól/óra
Éves zárás díja: 1 havi könyvelési díj
Bérszámfejtés: állandó 3 500 Ft/fő, alkalmi 3 500 Ft/fő

Kedvezményeink új ügyfeleink felé

Minden új ügyfelünknek a bérszámfejtését ingyen elvégezzük a 2023-as évben! Minél hamarabb leszel az ügyfelünk, annál több kedvezményre leszel jogosult.
Jelentkezz be ingyenes online vagy személyes konzultációnkra!

Kik vagyunk?

Ábrahám-Csengeri Anikó

Főkönyvelő, irodavezető
Közgazdász, Regisztrált mérlegképes könyvelő, Adótanácsadó

Vörös-Papp Gabriella

Könyvelő, bérszámfejtő
Mérlegképes könyvelő

Horváth Márta

Bérszámfejtő
Tb és bérügyi szakelőadó, Emberi erőforrás tanácsadó

Király Dóra

Számviteli ügyintéző
Államháztartási ügyintéző

Bálint Petra

Számviteli ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Fodor Vanessza

Adminisztrátor

Móricz Judit

Adminisztrátor

Kocsis Bence

Adminisztrátor

Küldd el nekünk ezt az űrlapot kitöltve, hogy felvehessük veled a kapcsolatot!

Szeretnél értesülni kedvezményeinkről és a legfrissebb adózási aktualitásokról? Iratkozz fel a kéthetente megjelenő hírlevelünkre!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzésre vonatkozó törvények és adószabályok változhattak a bejegyzés megírása óta. Kérjük kérdezze könyvelőjét vagy minket a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel legfrissebb híreinkre és kedvezményeinkre
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és az aktuális kedvezményeinket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue